Alsof de kwalificatie zelf nog niet onoverzichtelijk genoeg was, is de startopstelling door een aantal gridstraffen verder door elkaar geschud.

Michael Schumacher wist vooraf al dat hij tien plaatsen teruggezet zou worden, vanwege zijn agressieve blokkeringsactie ten opzichte van Rubens Barrichello in Hongarije. Zijn teamgenoot Nico Rosberg moest na de derde vrije training zijn versnellingsbak laten wisselen en daarop stata een straf van vijf plaatsen.

Tijdens de kwalificatie liepen nog twee coureurs tegen de lamp. De wedstrijdleiding, met dit weekend Nigel Mansell in de gelederen, oordeelde dat Sebastien Buemi en Timo Glock concurrenten onnodig hadden opgehouden. Zij kregen een straf van respectievelijk drie en vijf plaatsen.

En waar deelnemers naar achteren worden gezet, zijn er anderen die opschuiven naar voren. Vooral Lotus profiteert van de straffen. Heikki Kovalainen en Jarno Trulli starten nu vanaf de dertiende en vijftiende startpositie. Ook HRT heeft baat. Bruno Senna en Sakon Yamamoto mogen als achttiende en negentiende aan de race beginnen.

Pedro de la Rosa besloot op zondag zijn motor te wisselen. Het de negende Ferrari-krachtbron die in zijn auto wordt gehangen en daarmee overschrijdt hij de grens van acht motoren die een coureur zijn toegewezen. De Sauber-coureur krijgt derhalve een straf van tien startplaatsen, maar door zijn teleurstellende kwalificatie kost het hem feitelijk slechts twee posities. De Spanjaard moet wel helemaal achteraan starten.

De volledige startopstelling
 

1 Webber Red Bull
2 Hamilton McLaren
3 Kubica Renault
4 Vettel Red Bull
5 Button McLaren
6 Massa Ferrari
7 Barrichello Williams
8 Sutil Force India
9 Hülkenberg Williams
10 Alonso Ferrari
11 Alguersuari Toro Rosso
12 Liuzzi Force India
13 Kovalainen Lotus
14 Rosberg Mercedes
15 Trulli Lotus
16 Buemi Toro Rosso
17 Kobayashi Sauber
18 Senna HRT
19 Yamamoto HRT
20 Glock Virgin
21 Schumacher Mercedes
22 Di Grassi Virgin
23 Petrov Renault
24 De la Rosa Sauber