Na vier races heeft Ferrari nog niet de helft van de punten van Mercedes gescoord. Reden voor teambaas Maurizio Arrivabene om op beterschap te hameren.

“Als ik dit jaar tot op heden moest samenvatten, zou ik zeggen dat we in ieder geval geen team zijn dat ervan houdt even makkelijk te winnen”, lacht Arrivabene als een boer met kiespijn.

Pijnlijk genoeg heeft Ferrari dit jaar ook nog niet gewonnen, terwijl kopman Sebastian Vettel al twee keer is uitgevallen en teamgenoot Kimi Räikkönen ook eenmaal de eindstreep niet heeft gezien.

Räikkönen viel in Australië uit door brand in de luchthapper, waarna Vettel zijn Ferrari in Bahrein al voor de start met motorpech langs de kant moest zetten. Ook in Rusland haalde hij het einde niet, maar dan door een botsing.

“Alles wat ons is overkomen, hoort erbij in de racerij, maar we mogen ons niet achter pech verschuilen”, vindt Arrivabene: “Veel van onze problemen zijn namelijk voorgegaan door menselijk falen.”

Hij doelt daarbij uiteraard niet op Vettels uitvallen in Rusland, na een duw van Daniil Kvyat, maar Vettel had bijvoorbeeld niet eens bij Kvyat in de buurt gezeten als hij geen straf had gekregen voor een versnellingsbakwissel.

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Sunday 1 May 2016 - Maurizio Arrivabene (ITA) Ferrari Team Principal on the grid.

Arrivabene verwacht meer van Ferrari.

“Ik heb liever aan het begin dan het eind van het seizoen met dit soort dingen te maken, maar we moeten ervoor zorgen dat deze problemen zich niet herhalen. We mogen geen fouten meer maken”, waarschuwt Arrivabene.

“We geven de titelstrijd ook nog niet op”, benadrukt Arrivabene, die erop vertrouwt dat Ferrari vanaf nu sterker zal zijn: “Ik geloof dat we veel beter kunnen presteren dan we tot op heden hebben gedaan”, klinkt het overtuigd.

Wat daarbij moet helpen, is een motorupdate die Ferrari al in Sotsji bracht. Daar was het verschil met Mercedes desondanks enorm, met een achterstand van zeven tienden op polesitter Nico Rosberg in Q3 en daarvoor zelfs een gat van 1.2 seconde naar diezelfde Rosberg in Q2.

Volgens Arrivabene is het echter zo dat de motorupdate zich veel meer zal uitbetalen in de races die nog volgen. “Het Sochi Autodrom lag ons sowieso niet”, stelt hij. “Pas in Spanje en daarna zullen de tokens die we hebben ingewisseld voor de motorupdate zich uitbetalen. Die circuits liggen ons veel beter.”