Ferrari engineer Jock Clear is zeer onder de indruk van Sebastian Vettel, die volgens Clear ook al zeer werd aangeprezen door recordkampioen Michael Schumacher.

Clear werkt sinds begin dit jaar samen met Vettel bij Ferrari, nadat hij de afgelopen seizoenen bij Mercedes zat. Bij Mercedes werkte Clear in 2013 en 2014 als performance engineer van Lewis Hamilton, terwijl hij daarvoor recordkampioen Michael Schumacher bijstond tijdens diens comeback van 2010 tot en met 2012.

Formula One Testing, Barcelona, Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain, Thursday 25 February 2016 - Jock Clear (GBR) Ferrari Engineering Director.

Bij Ferrari werkt Clear met Vettel en Räikkönen. Eerder werkte hij onder meer met Hamilton, Schumacher, Villeneuve en Coulthard.

In gesprek met SpeedWeek vertelt Clear dat Schumacher gedurende die jaren, waarin Vettel destijds als Red Bull-coureur de zeges en kampioenschappen aaneen reeg, vol lof was over zijn jongere landgenoot. “Ik kan me nog goed herinneren hoe hij Sebastian roemde tijdens onze Mercedes-jaren. Nu ik bij Ferrari zelf met Sebastian werk, kan ik bevestigen dat er niets overdreven was aan Michaels lof voor Sebastian”, geeft Clear aan.

“Sebastian voldoet aan alle verwachtingen die bij Ferrari van hem bestaan. Hij heeft een enorm goed oog voor details en weet hoe je het beste uit alle teamleden haalt en het team naar voren brengt.”

“Sebastian is natuurlijk niet voor niks vier keer wereldkampioen geworden. Hij beschikt over alle kwaliteiten die daarvoor nodig zijn, zoals hij elke dag weer laat zien, ongeacht wat voor werk hij moet doen. Of Sebastian nou in de auto, simulator of een vergadering zit: hij weet hoe je als succesvolle coureur met het team moet communiceren en is zich er ook bewust van hoe hetgeen hij zegt bij het team aankomt.”

Dat is cruciaal, benadrukt Clear: “Want de Formule 1 is een teamsport, ook al zijn de coureurs daarin natuurlijk zeer belangrijke spelers. Zij moeten helpen het team te motiveren en het in de juiste richting te sturen. Sebastian begrijpt en kan dat allemaal. Hij is van onschatbare waarde voor Ferrari. De manier waarop hij zijn werk doet, is ook wat hem een echte kampioen maakt, in plaats van gewoon weer een coureur die in de Formule 1 rondloopt.”

Clear is niet alleen lovend over Vettel, de viervoudig wereldkampioen zelf is op zijn beurt ook te spreken over Ferrari’s nieuwe aanwinst: “Jock communiceert duidelijk, werkt zeer gestructureerd en met al zijn ervaring kan hij ons zeker helpen. Ik denk dat zijn komst goed voor ons is.”