In Silverstone beleefde Giedo een moeizaam weekend, maar de Nederlander houdt de moed erin. Temeer omdat de GP2-prestaties van onze columnist ondanks een enkel dipje niet onopgemerkt blijven. De F1 lonkt steeds sterker!

“Ik heb me volgens mij nog nooit zo slecht gekwalificeerd als deze race in Engeland. Het probleem was dat de bandenspanning te laag was en we daardoor op onze plaat gingen. Ook had ik pech dat het in mijn beste ronde ook nog hard begon te regenen, waardoor ik geen mogelijkheid had mijn tijd te verbeteren. Zo’n negentiende startplaats is verre van ideaal. Maar dat ik me al vaker een weg van achter naar voren heb gebaand, sterkt je op zo’n moment wel. Ook wist ik dat het niet aan de snelheid lag.

 

Hoewel het met het oog op het kampioenschap een tegenvaller was, kon ik het wel van me afzetten toen ik vrijdag naar bed ging. Direct na de kwalificatie had ik natuurlijk flink de pest in. Je weet wat er op het spel staat.

Maar dan ga je analyseren hoe het heeft kunnen gebeuren. Het waren in feite omstandigheden waar ik niets aan kon doen en zo’n baaldag heb je elk seizoen wel een keer. Het belangrijkste is dan om vertrouwen te houden. Dat is geen al te grote opgave, want dit jaar loopt het gewoon erg goed en ben ik ook snel. Maar zoals gezegd heeft iedereen wel eens zo’n dag dat alles tegen zit. Je weet dan dat je maar één ding kan doen: met een goede strategie topacht rijden en vervolgens in de sprintrace een podium pakken of zelfs winnen. Dankzij mijn achtste plaats in de hoofdrace was een overwinning binnen handbereik, maar Romain Grosjean had duidelijk de betere auto waardoor ik genoegen moest nemen met de derde stek.

Niet in paniek raken, klinkt misschien heel eenvoudig als je dit zo leest. Maar de rust bewaren is iets wat ik in de loop der jaren heb moeten leren. Ik zeg altijd over mezelf dat ik een laatbloeier ben. Vroeger was ik een hete kip die als een idioot tekeer ging. Maar dat heeft geen zin.

Ik ben meer volwassen geworden, ook om die reden denk ik dat ik nu klaar ben voor de Formule 1. Daar wordt op achtergrond overigens al hard aan gewerkt. Ik houd er afstand van, dus ik kan je geen laatste ontwikkelingen geven. Wat betreft zijn de taken goed verdeeld en is mijn opdracht simpelweg: GP2-kampioen worden. Ik moet er dus het beste van maken. Mijn management zegt er niet veel over, maar ze hebben al wel laten doorschemeren dat mijn resultaten niet onopgemerkt zijn gebleven bij de Formule 1-teams. Dat is super, maar het seizoen is nog lang: we zijn nu pas op de helft.

Toch merk ik dat mensen me steeds positiever benaderen. Ook mensen die vroeger zeiden: Giedo, die rijdt al zo lang mee en bakt er niks van. Veel daarvan zijn bijgedraaid en zien het nu opeens wel zitten in mij. Natuurlijk heeft iedereen recht op een eigen mening en mogen jullie denken over mij wat je witl, maar het is leuk om te merken dat het merendeel positief is. Misschien dat nu wordt ingezien dat ik de enige Nederlander ben die momenteel dicht bij de Formule 1 staat.”