Het huidige motorenreglement wordt niet voor tien, maar slechts voor vijf jaar bevroren. Tijdens een bijeenkomst van de Formule 1-teams en de FIA in Parijs zijn alle partijen het eens geworden over een nieuw moratorium.Aanvankelijk zouden de huidige 2,4-liter V8-motoren voor maar liefst tien jaar vrijwel ongewijzigd gebruikt worden. Deze regel was het gevolg van het falen van de motorfabrikanten om een passende oplossing te bedenken voor het terugbrengen van de budgetten en het invoeren van duurzame technologieën.

Tijdens een nieuwe bijeenkomst is echter besloten dat deze periode wordt teruggebracht naar vijf jaar, zo weet Autosport.com te melden. Vanaf 2013 moet een nieuwe motor worden ingevoerd, al is nog niet duidelijk wat daarvoor precies de richtlijnen zijn.

Speerpunt van de FIA is het invoeren van duurzame technieken en het verlagen van de kosten. Om de fabrikanten te stimuleren zelf met ideeën te komen wil de FIA de komende twee jaar al duurzame technologieën introduceren.

Gedacht wordt aan de invoering van KERS (Kinetic Energy Recovery Systems), dat volgens deskundigen zonder al te veel problemen op de huidige motoren kan worden toegepast. Ook biologische brandstof zou al onder het huidige reglement kunnen worden ingevoerd.

Vanaf 2013 moet er dan een volledig nieuwe motor komen die geheel in het teken staat van duurzame technologieën. De FIA heeft het nieuws overigens nog niet bevestigd.

Andere voorstellen van de FIA, zoals het verbieden van windtunnels, zijn door de fabrikanten afgeschoten.

MB