Max Mosley wil niet eeuwig doorgaan met zijn werk als FIA-voorzitter, maar hij ziet nog wel één uitdaging voor hij met pensioen gaat: de Formule 1 omtoveren tot een 'groene' sport. Een sport die klaar is voor een nieuw tijdperk.Mosley is sinds 1993 voorzitter van de FIA en is er grootdeels verantwoordelijk voor dat de veiligheid na de dodelijke ongevallen van Roland Ratzenberger en Ayrton Senna in het rampjaar 1994 significant is toegenomen.

Inmiddels is de oud-advocaat bezig aan zijn vierde termijn als hoogste baas van de autosportbond. Of er een vijfde komt, weet hij nog niet. ,,Het hangt er helemaal vanaf hoe ik me voel en wat de nationale bonden willen. Maar ik wil dit werk niet voor eeuwig blijven doen”, vertelt de 67-jarige Mosley tegenover The Independent.

Waarschijnlijk laat de Brit in oktober dit jaar, een jaar voor de verkiezing in 2009, weten of hij zich herkiesbaar stelt of niet. Veel hangt wat dat betreft af van de komende tijd want Mosley wil spijkers met koppen slaan.

Hij wil de sport gereed maken voor een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin kostenbesparingen en het milieu-aspect hoog op de agenda staan. ,,De Formule 1 moet dienen als voorbeeld en katalysator, als een soort praktijktest voor systemen die toegepast kunnen worden in de auto-industrie”, zegt hij.

Als voorbeeld van nuttige techniek noemt Mosley het Kinetic Energy Recovery System, kortweg KERS. Dat systeem absorbeert de energie die vrijkomt tijdens het remmen. Deze energie wordt opgeslagen en kan later worden aangewend om extra vermogen te genereren. Volgens de laatste berichten moet dit systeem in 2010 geïntroduceerd worden.

Mosley: ,,Dat wordt mijn laatste grote project; andere manieren vinden om motoren meer vermogen te laten genereren. Natuurlijk hoort de invoering van KERS daarbij, maar ook hergebruik van warmte. En er moet onderzocht worden of er uit uitlaatgassen extra vermogen aangewend kan worden.”

KVN