Robbie Kerr (Groot-Brittannië) wint de sprintrace en Jonny Reid (Nieuw-Zeeland) wint de hoofdrace, maar Nico Hülkenberg en Team Duitsland zijn in China de grote winnaars. Duitsland is kampioen.Kerr begint de sprintrace in Shanghai vanaf pole-position en verzilvert die goede uitgangspositie bij de start. Nieuw-Zeeland en Amerika volgen, met daarachter Duitsland. Kerr en Reid rijden een tempo dat te hoog ligt voor Jonathan Summerton, waardoor hij Hülkenberg in zijn versnellingsbak moet dulden.

Door het gevecht tussen beide coureurs, dat uiteindelijk in het voordeel van de Duitser wordt beslist, kunnen de voorste twee steeds verder weglopen. Maar ook daar is niet echt sprake van een gevecht, want naarmate de race vordert krijgt 'Kiwi' Reid steeds meer problemen met zijn versnellingsbak. Daardoor wint Kerr vrij eenvoudig omdat hij eindelijk eens niet door misfortuin wordt getroffen.

Van der Zande, gestart als als veertiende, weet zich op te werken naar een negende positie. De Nederlander kent een goede start en haalt in het vervolg van de race China en Italië in. Vervolgens wint hij nog twee posities als Frankrijk en Canada elkaar letterlijk in de haren vliegen.

Van der Zande geeft zijn inhaalrace een vervolg in de hoofdrace door naar de vierde plek te rijden, maar een echte bedreiging voor de toppers vormt hij geen moment. Vooraan zijn het Kerr en Reid, die reparaties aan zijn versnellingsbak uit heeft laten voeren, die de dienst uitmaken. Met name Reid is snel, maar twee safetycar-periodes zijn niet genoeg om de Brit te verschalken. In ronde 16 lukt het hem wel en neemt hij de leiding over.

Een derde interventie van de safetycar brengt de koppositie van Reid niet meer in gevaar. Kerr kan hem niet meer bedreigen. Hij moet juist opletten dat hij Hülkenberg achter zich houdt, die een plek wint dankzij een spin van Summerton. De Duitser neemt genoegen met de derde plek, in de wetenschap dat hij daarmee Team Frankrijk opvolgt als A1GP-kampioen.

Renger van der Zande reageert vanzelfsprekend zeer verheugd na afloop van de race. ,,Dit is fantastisch. We hebben zo de kwalificatie driedubbel goedgemaakt. Van P14 naar P4 in twee races, dat is gewoon hartstikke gaaf! Ik denk dat dit het maximaal haalbare was. De veranderingen aan de auto samen met het team waren super, de snelheid in de race was daar."

,,Toen Italië naar binnen ging reed ik nog een paar ronden door en dat pakte ook goed uit, ook tactisch was het helemaal top. Ik heb lopen pushen als een gek, tot en met de allerlaatste ronde. Dan zie je dat je plekken wint, ook door de pitstop. Die stop is volgens mij nog nooit zo snel geweest, voor mijn gevoel stond ik maar negen seconden stil. Verder was het uit de problemen blijven, je kansen pakken en continu snelle ronden rijden.’’

Over veertien dagen is de laatste race van het A1GP-seizoen, 29 april op het circuit van Brands Hatch. Door de zeven punten die Van der Zande bij elkaar reed is A1 Team Nederland geklommen naar de zesde plaats in het kampioenschap, slechts één punt achter Maleisië en zeven achter Frankrijk.

KVN