Aan spektakel, spins, pech, straffen en drama ontbreekt het niet in het Nieuw-Zeelandse Taupo. Team Nederland ontspringt daarbij de dans niet. Een spin en een kostbare fout tijdens de tweede pitstop kost het team een goede podiumkans.Voor de sprintrace heeft Jeroen Bleekemolen een redelijk goede uitgangspositie: vijfde. Maar erg ver komt hij bij de start niet. Al in de eerste bocht vindt er een flinke crash plaats. Zwitserland en Maleisië moeten de strijd staken, Canada kan na een bezoek aan pits verder.

Achter de safetycar ontdekt Bleekemolen dat de auto niet goed afgesteld is, met als gevolg dat hij niet meer verder naar voren komt. De fans krijgen echter waar voor hun geld. Jonny Reid wint voor zijn thuispubliek. Duitsland en Frankrijk completeren het podium.

Ook in de hoofdrace moet de safetycar al snel naar buiten komen vanwege een spin van Narain Karthikeyan. Bleekemolen is echter goed weg. Vanaf een achtste plaats, rijdt hij naar de vierde positie. Als Zwitserland een drive-through krijgt, ligt Team Nederland op podiumkoers. Bleekemolen behoudt die derde plaats ook na zijn eerste pitstop.

Bleekemolen: ,,In de sprintrace waren we gewoon niet snel genoeg en hoorden we op de vijfde plaats thuis. We hebben vervolgens wat aan de auto veranderd. En toen ik naar de grid reed voelde ik al meteen dat de auto veel beter was. Daardoor kon ik meteen naar voren komen en lag ik op podiumkoers, ook wat de snelheid betreft.”

Maar in ronde 22 slaat de pechduivel toe. Er ligt olie op de baan, waardoor Bleekemolen spint. Hij herstelt zijn fout zonder schade, maar verliest wel twee plaatsen. Nederland komt onder druk te staan van Nieuw-Zeeland, dat op jacht is naar de leiding in het kampioenschap. Dat breekt ze bij de tweede pitstop op.

Nederland verliest veel tijd met als gevolg dat Bleekemolen pas weer als elfde de baan opkomt. Omdat China uitvalt en Portugal een drive through penalty krijgt, klimt Nederland nog twee plaatsen op naar de negende plaats. Bleekemolen: ,,Zoals al vaker dit seizoen waren we tijdens de hoofdrace snel genoeg voor het podium, maar weer ging er iets fout.”

Met 49 punten neemt Team Nederland de zevende plaats in het kampioenschap in. Nieuw-Zeeland leidt, ondanks de zege van Duitsland in de hoofdrace, met 82 punten.

Jan Lammers baalt van de gemiste podiumkans: ,,Bij de laatste pitstop ging in onze honger om zo snel mogelijk weer weg te zijn, de lollypop iets te vroeg omhoog. Jeroen liet de koppeling al opkomen, de wielen spinnen dan waardoor de wielsleutels eraf gehaald moeten worden. We wisten toen niet of de wielen wel goed vast zaten. Zoiets kost vreselijk veel tijd en je vergooit daarmee een grote kans op het podium. Dit mag gewoon niet gebeuren, een dergelijke fout is voor ons onvergeeflijk!”

LV