Jonny Reid en Loic Duval hebben pole-position getraind voor de A1 Grand Prix-races in Taupo, Nieuw-Zeeland. Reid mag vooraan starten in de sprintrace, Duval in de hoofdrace. Nederland zat in de subtop.Voor Reid was de pole extra speciaal omdat hij een thuisrace rijdt. Ook het publiek was blij met de kwalificatieronde die de Kiwi in de slotfase van de sessie produceerde.

Zijn 1:15.241 bleek een niet te kloppen tijd te zijn. Zuid-Afrikaan Adrian Zaugg kwam nog het dichtst in de buurt, maar hij moest toch al drie tienden toegeven.

De Fransman Loic Duval, het hele weekend toch de snelste man op de baan, moest genoegen nemen met de derde startpositie, voor Christian Vietoris (Duitsland).

Jeroen Bleekemolen en Team Nederland kwamen niet verder dan de vijfde tijd. Team Amerika completeerde de topzes. De leider in het kampioenschap, de Zwitser Neel Jani, stelde teleur op P11.

Waar het in de kwalificatie voor de sprintrace niet helemaal wilde lukken met Duval en Vietoris, konden ze er in het tweede deel van de sessie – waarbij de startgrid voor de hoofdrace wordt bepaald – een schepje bovenop doen. De Franse coureur was nipt de snelste van de twee. Het onderlinge verschil bedroeg nog geen vier honderdsten.

Ook Jani slaagde erin een betere ronde te rijden. Dit keer realiseerde hij de derde tijd, waarmee hij zich een veel beter uitgangspositie verwierf ten opzichte van de sprintrace. De Canadees Robert Wickens zette de vierde tijd neer, Reid de vijfde. De Portugees Joao Urbano werd zesde.

Voor Bleekemolen zat er in de tweede kwalificatie niet meer in dan de achtste positie.

KVN