Jeroen Bleekemolen moest, ondanks een foutloze race, in Brno genoegen nemen met een tweede plaats. Door een sterkere strategie wist sprintrace-winnaar Jonny Reid Nederland te verslaan.Bleekemolen komt bij de start goed weg. Hij duikt bij de eerste bocht naar binnen, terwijl Groot-Brittannië buitenom wil. Maar Robbie Kerr komt tekort, waarop Adrian Zaugg (Zuid-Afrika) zijn tweede plek weer terug pakt. Het is dringen geblazen achter Nederland, want ook Confu Cheng mengt zich namens China in het geheel.

Terwijl Bleekemolen stand houdt, moeten zijn achtervolgers opgeven. Na de eerste pitstop is het echter opeens Jonny Reid die het Nederland moeilijk maakt. Reid, die de sprintrace in Brno al op z’n naam schreef. Reid is sneller en Bleekemolen moet alles op alles zetten om hem voor te blijven. De tweede pitstop met nog dertien ronden te gaan is alles bepalend. Terwijl Bleekemolen naar binnen gaat, rijdt Nieuw-Zeeland door.

Nederland is in 13.3 seconden klaar en komt net achter Team India de baan op. Achter de langzamere Narain Kartthikeyan verliest Bleekemolen tijd. Met als gevolg dat de strategie van Team Nieuw Zeeland om vijf ronden door te rijden, goed uit pakt. Reid komt vlak voor de Nederlander, met nog zeven ronden te gaan, de pit uit. Op nieuwe banden is Reid veel sneller, waarop Bleekemolen genoeg moet nemen met een tweede plaats. Neel Jani (Zwitserland) eindigt als derde en China zien we heel verrassend terug op de vierde plaats.

Jeroen Bleekemolen: ,,Een tweede plaat is natuurlijk een erg mooi resultaat, waar ik erg blij mee ben. Toch hadden we hier voor de overwinning kunnen gaan. We hadden een perfecte tweede stop en ook een goede strategie. Maar ik had de pech dat ik net achter India de baan op kwam, wat ons veel tijd heeft gekost. Alleen kon ik lage 48’ers rijden, nu waren dat hoge 49’ers. Anders was ik net voor Nieuw-Zeeland gebleven en was het waarschijnlijk een gevecht tot aan de finish geworden. Dan had ik met mijn overgebleven powerboosts nog goed kunnen verdedigen.” Wat betreft het kampioenschap heef Nederland goede zaken gedaan. Ze staan gedeeld derde. ,,Het ziet er tot nu toe goed uit dit jaar. Jan en ik roepen al de hele zomer dat we voor het kampioenschap gaan. Het team wordt steeds beter en we doen nu ook echt mee voor de titel.”

Jan Lammers beaamd dat: ,,Als we even afstand nemen van de emoties van dit weekend dan is het voor ons wat het kampioenschap betreft gewoon super. We hebben nu twintig procent van het kampioenschap gehad en onze ambitie om voor de titel te gaan is nu deels bevestigd. We krijgen wel nog veel belangrijke races. Als we hard door blijven werken komen de overwinningen ook wel, ons doel is die ultieme overwinning aan het eind van het seizoen.”

LV