Mercedes-coureur Nico Rosberg is in Japan na een gebeurtenisvolle race als achtste gefinisht. Teamgenoot Lewis Hamilton was na zeven ronden al klaar.

Hamiltons race was eigenlijk al voor de eerste bocht gedaan. De Engelsman kwam goed weg bij de start en passeerde Sebastian Vettel, maar toucheerde daarbij helaas héél zacht en kortstondig de voorvleugel van de Red Bull, wat hem een lekke band opleverde.

Na naar de pits gestrompeld te zijn voor een nieuwe band, probeerde Hamilton het nog wel, maar zijn bolide bleek toch te ernstig beschadigd te zijn en dus werd hij door het team gesommeerd de auto in de garage te parkeren.

“Ik dacht dat alles goed was gegaan bij de start, totdat ik de eerste bocht instuurde en merkte dat mijn rechterachterband lek was”, zegt Hamilton tegen Sky Sports F1.

Het vervangen van de band hielp zoals gezegd niet. “Ik verloor daarna twee en een halve seconde per ronde en de auto trok naar rechts, dus het is juist dat het team me heeft binnengeroepen. Het is erg spijtig voor de jongens dat het zo eindigde, want iedereen bij het team werkt hard. Helaas hadden we het geluk vandaag echter niet aan onze zijde.”

Rosberg
Voor teamgenoot Nico Rosberg stond een pitstop eveneens centraal in zijn race. Na een goede start, waarna hij naar eigen zeggen uitzicht had op de vierde plaats, ging het voor Rosberg mis toen Mercedes hem te vroeg weer op pad stuurde na zijn eerste stop en hij bijna met Sergio Pérez botste in de pitstraat.

Dit incident kwam Rosberg op een drive through penalty te staan. Terecht, zo verklaart hij zelf tegenover de camera’s van de BBC. “Ik wist direct al dat de straf zou komen, want ik werd ook gewoon te vroeg ‘losgelaten’ door het team.”

“Daarna werd het een moeilijke race voor me, al was het wel leuk om veel te vechten en in te halen om terug naar voren te komen”, zegt Rosberg, die aan één duel minder plezier beleefde: “Pérez lette, zoals wel vaker, weer eens niet op toen ik achter hem zat. Hij ging twee keer van zijn lijn, terwijl duidelijk in de regels staat dat dat niet mag, dus we raakten elkaar.”

“Gelukkig voor mij had ik niks en ging zijn band lek waardoor hij voor me wegviel. Dat was een passend staaltje gerechtigheid”, meent Rosberg, die daarna in het kielzog van Esteban Gutiérrez – ‘ik kwam hem gewoon niet voorbij’ – als achtste over de streep kwam.