Dat hij dit jaar door een keur aan problemen nog geen punten heeft gescoord, vindt Fernando Alonso helemaal niet erg. Zijn focus ligt naar eigen zeggen namelijk op volgend seizoen.

McLaren haalde voor dit seizoen Honda binnen als nieuwe motorpartner. De samenwerking kent een stroeve start, doordat de Honda kampt met een gebrek aan snelheid en een hoop moeilijkheden op het gebied van de betrouwbaarheid. Alonso haalde nog geen punten, en finishte zondag in Monaco opnieuw niet.

Maar dat geeft niks, vindt hij. “Alle problemen die we nu ondervinden zijn goed nieuws, want volgend jaar zien we ze niet meer terug. We beschouwen dit seizoen als een soort lange wintertest – een testjaar. De bedoeling is om in 2015 zoveel mogelijk te leren. Mijn focus ligt volledig op 2016.”

De Spanjaard laat zijn hoofd niet op hol brengen door de nul die nog steeds achter zijn naam prijkt. “Dit seizoen is niet zo belangrijk meer voor me”, zegt Alonso. “Of ik nou veertiende word of elfde doet er niet zoveel toe. Ik ben niet gefrustreerd. Ik wil wereldkampioen worden en dat zit er dit jaar even niet in.”

Toch wil de coureur uit Oviedo de lopende jaargang ook weer niet helemaal afschrijven; teamgenoot Jenson Button haalde in Monaco immers wél zijn eerste punten. “Hopelijk blijven we de wagen verbeteren”, aldus Alonso. “Nu we in Monaco in de top tien reden, ziet het ernaar uit dat we toch competitiever zijn. In Canada zien we waar we op normale circuits staan.”