Fernando Alonso komt tot een opvallende conclusie: Renault staat er beter voor dan verwacht. Dat hij slechts de twaalfde tijd reed doet hij af als pech. De rode vlag kwam ongelegen en zijn differentieel was stuk.In dit geval verhullen de feiten het ware verhaal, vindt de tweevoudig kampioen. De Renault R28 is namelijk beter dan het resultaat van de kwalificatie in Australië doet vermoeden. Zonder rode vlag had Alonso vermoedelijk in de toptien gestaan.

,,Ik keek op mijn display en zag dat ik een ronde van 1:26.0 had gereden. 'Goed genoeg voor de toptien', dacht ik. Honderd meter voor ik de streep passeerde werd echter de rode vlag gezwaaid. Dus werd mijn tijd geannuleerd”, legt Alonso uit.

Anders zou het gat met de top neerkomen op zo'n acht tienden. Toch wil Alonso de omstandigheden liever niet als excuus aanvoeren. ,,Uiteindelijk is het resultaat niet goed. We kwamen hier niet om twaalfde en 21e te worden.”

Daar kwam nog bij dat zijn differentieel niet werkte zoals het hoort. ,,Daardoor was de balans compleet verdwenen en dat is moeilijk rijden. Vanmorgen was ik veel blijer met de wegligging van de auto”, vervolgt de Renault-coureur.

Gevolg van alle tegenslag is dat Alonso allang blij is als hij er morgen in slaagt in de topacht te finishen. ,,We moeten wel realistisch blijven en niet op het onmogelijke gaan hopen. Bovendien starten Kimi Raikkonen en Mark Webber nog achter ons. Het wordt al moeilijk genoeg om die twee voor te blijven.”

KVN