Natuurlijk was de zege van Fernando Alonso in Singapore een grote verrassing. Vast staat echter ook dat bij Renault het ergste leed is geleden en dat het team zich heeft verbeterd. Alonso is daar blij mee.Het lijkt er niet op dat Renault in Japan opnieuw voor een grote stunt kan zorgen, maar de vierde startplek van Alonso valt zeker positief te noemen. Liever had Alonso echter gezien dat Renault zo sterk aan het seizoen was begonnen.

,,We hadden verwacht dat we op ons huidige niveau aan het seizoen hadden kunnen beginnen. Dat was niet het geval; een flinke tegenvaller”, vertelt de tweevoudig kampioen in Fuji aan Britse en Spaanse media.

Alonso vervolgt: ,,Gelukkig zijn we erin geslaagd vanuit het middenveld de stap naar de subtop te maken. Gezien de laatste races lijkt het erop dat alleen Ferrari en McLaren ons te snel af zijn.” Enige tijd geleden had Renault in Fuji nooit zo sterk kunnen presteren, denkt de Renault-coureur. ,,Dan waren we veldvulling geweest en niets meer. Inmiddels kunnen we op ieder type circuit uit de voeten.”

De problemen die Renault begin dit seizoen kende stammen eigenlijk nog van vorig seizoen. De Franse renstal liep een grote achterstand op door de verplichte switch naar Bridgestone – Michelin verdween immers uit de Formule 1. Die aanpassing verliep niet bepaald soepel.

Daar kwamen andere moeilijkheden bovenop: te weinig tractie, instabiliteit onder het aanremmen en te weinig motorvermogen. Alonso: ,,Die zaken hebben we stuk voor stuk geprobeerd op te lossen en het lijkt erop dat we daar in zijn geslaagd. Kijk maar naar de recente resultaten. Helaas staan er nog maar drie Grand Prix’ op de kalender, van mij had het seizoen langer mogen duren.”

Het ontlokte technisch directeur Bob Bell eerder al de uitspraak dat Renault er alles aan heeft gedaan om Alonso te behouden. Nog altijd is het onzeker welke toekomstplannen de coureur heeft. ,,Fernando weet als geen ander over wat voor faciliteiten wij beschikken, wat we er voor over hebben en dat Renault meedoet om te winnen. En voor niets minder”, zei Bell.

Alonso zelf houdt zich op de vlakte. ,,Ik weet nog niet wat ik ga doen volgend seizoen en dus ook niet of ik al dan niet bij Renault blijf. Alle teams geloven momenteel dat ze komende winter een sprong voorwaarts kunnen maken. Het is zaak om tussen alle beloften en mooie woorden door een weloverwogen besluit te nemen.”

Honda’s CEO Nick Fry herhaalde dit weekend nog maar eens dat hij Alonso graag ziet komen. ,,Ross Brawn en ik hebben er geen geheim van gemaakt dat we onder de indruk zijn van Alonso’s kwaliteiten en we zouden hem graag in ons team verwelkomen.”

KVN