Ferrari-kopman en kampioenschapsleider Fernando Alonso hoopt dat het komende zondag regent tijdens de Grand Prix van België. Dit omdat de tekortkomingen van zijn bolide dan minder naar boven komen.

“Het is lastig om van tevoren al een voorkeur voor een bepaald type weer uit te spreken, maar kijkende naar hoe het kampioenschap tot op heden verlopen is, denk ik dat het voor ons het beste zou zijn als het zondag regent”, vertelt Alonso aan Autosport.

“Droge omstandigheden zijn namelijk vooral gunstig als je een competitieve auto hebt, want als het droog is steken er minder verrassingen de kop op”, legt Alonso uit. “Beschik je over een snelle auto, dan is de kans dus erg groot dat je op het podium terechtkomt als de race onder normale en droge omstandigheden verreden wordt.”

“Een regenrace en de verrassingen die daarbij horen kunnen je echter in de kaart spelen als je niet over een dominante auto beschikt”, stelt Alonso, die tevens weet dat er ook gevaren bij een regenrace komen kijken: “De risico’s zijn groter, want er is altijd kans dat je last krijgt van aquaplanning of op de witte lijnen of de kerbs terechtkomt.”

Hoewel Alonso erkent dat het gezien zijn positie in het kampioenschap ‘uiteraard belangrijk is om regelmatig te scoren en elke race punten te pakken’, lijkt hij het risico dat een regenrace met zich meebrengt op de koop toe te nemen. “Want de risico’s zijn dan voor iedereen gelijk.”

Helaas voor Alonso lijkt het er momenteel overigens op dat het zondag droog blijft. Voor de vrije trainingen van morgen is wel regen voorspeld, maar de kans op regen is een dag later – als de kwalificatie verreden moet worden – al een stuk minder. Van zondag wordt tenslotte verwacht dat het helemaal droog blijft, al weet je dat in Spa natuurlijk nooit helemaal zeker…