Hét grote gespreksonderwerp in het silly season is het eventuele verstrek van Fernando Alonso bij Ferrari. Telkens opnieuw duiken geruchten op, die bijvoorbeeld zeggen dat Alonso zijn team al geïnformeerd heeft over zijn vertrek, of dat McLaren hem dit weekend zal presenteren als coureur voor volgend jaar. Zelf verduidelijkt de Spanjaard de situatie niet bepaald.

Over McLaren, dat naar verluidt door aanstaand motorleverancier Honda wordt aangespoord een topcoureur binnen te halen, weet Alonso hoegenaamd niets: “Voor zover ik weet hebben we niet met ze gesproken. Het zou ook niet erg netjes zijn om over andere teams te spreken terwijl ik hier met Ferrari op een Grand Prix-weekend zit.”

Om daar dan direct weer een twijfelachtig antwoord op de vraag of hij kan ontkennen dat hij volgend jaar of in 2016 voor McLaren rijdt aan toe te voegen: “Dat is een heel moeilijke vraag. Ik zal in ieder geval doen wat het beste is voor Ferrari.”

“Het teambelang – en daarmee ook dat van de fans en dat van het illustere merk Ferrari – gaat altijd boven mijn eigen belang. Als we in de toekomst dus om tafel gaan zitten en bepaalde opties zijn beter voor Ferrari, dan zal ik doen wat nodig is”, zegt Alonso, die daarmee een vertrek met wederzijdse instemming bij Ferrari allerminst uitsluit.

“Ik leef voor deze baan, en ik werk elke dag van het jaar hard, voor welk team ik ook race”, gaat Alonso verder met zijn betoog. “Dat is dus bij Ferrari niet anders, sterker nog, misschien zelfs is het hier zelfs wel iets specialer omdat Ferrari het beste team ter wereld is. De afgelopen vijf jaar heb ik op de baan alles gegeven voor het team, zoals je aan mijn resultaten wel kunt zien. Ook buiten de baan heeft Ferrari de hoogste prioriteit.”

De ex-wereldkampioen maakt verder duidelijk niet onder een steen te leven. “Ik krijg genoeg mee van alle geruchten die de ronde doen. Zoals ik al zei in Singapore, helpt het ons niet bepaalt in ons gevecht met Williams. Daarbij wil ik Ferrari zo goed mogelijk helpen, en dat is het belangrijkst voor me. Op de tweede plaats komt mijn eigen toekomst, wanneer daar wat over te vertellen valt.”

Los van alle toestanden rond hem en zijn team, voelt Alonso zich in de auto sterker dan ooit. “Ik voel me goed, ik ben fit en ik blaak van het zelfvertrouwen. Ik heb het gevoel dat ik me op de top van mijn carrière bevind, en daar zou ik door komende jaren graag van willen profiteren door nog wat titels te pakken, zodat ik er meer dan twee op zak heb als ik met pensioen ga.”