Fernando Alonso is een optie voor het team van Mercedes voor 2016, maar alleen als het Duits-Engelse team er niet in slaagt haar in 2015 aflopende contract met Lewis Hamilton te verlengen. Dat bericht Autosport.

Een verdere kanttekening die de Britse publicatie bij dat voorbehoud maakt, is dat Alonso ‘op de lijst staat’ omdat Mercedes in het geval dat Hamilton eind 2015 vertrekt ‘simpelweg de best mogelijke vervanger wil strikken’.

Volgens ‘bronnen van binnenuit Mercedes’ zou dit Alonso in een dergelijke situatie ‘de meest logische kandidaat maken’ om Hamilton te vervangen, temeer omdat Mercedes – in tegenstelling tot Red Bull – geen problemen ziet wat betreft Alonso’s persoonlijkheid en manier van werken.

Hamilton
In de eerste plaats wenst Mercedes zoals gezegd echter door te gaan met Hamilton als teamgenoot van de al eerder voor langere tijd vastgelegde Nico Rosberg. Gesprekken over een nieuwe deal voor Hamilton werden eerder in de ijskast gezet, maar zullen hervat worden als de titelstrijd erop zit.

Een voortijdig vertrek van Hamilton lijkt verder ook hoe dan ook niet aan de orde. De kampioenschapsleider heeft herhaaldelijk aangegeven ‘gewoon’ bij het team te blijven en kopstuk Niki Lauda heeft geruchten over een vertrek van de Engelsman categorisch naar het rijk der fabelen verwezen.

Het bericht van eerder deze week dat Hamilton terugkeert naar McLaren is bovendien ook door dat team weersproken. “Dat gerucht is nergens op gebaseerd. We hebben, zoals Ron Dennis heeft aangegeven, nog niemand vastgelegd voor 2015”, aldus een McLaren-woordvoerder tegenover Pitpass.

Alonso
McLaren lijkt echter wel de gedoodverfde bestemming van Alonso, nu de Spanjaard officieus gebroken heeft met zijn huidige werkgever Ferrari. Volgens Autosport worden de onderhandelingen tussen Alonso en McLaren echter gecompliceerd door gesteggel over de duur van het contract.

McLaren wil Alonso naar verluidt voor minstens twee seizoenen vastleggen, maar daar kleeft voor de tweevoudig wereldkampioen het risico aan dat hij – tenzij er ontsnappingsclausules worden afgesproken – ook vast zit aan het team als het niet goed gaat in 2015 en er voor 2016 betere zitjes vrij komen.

Aangezien McLaren een nieuw tijdperk ingaat met Honda als motorleverancier, bestaan er veel vraagtekens omtrent de competitiviteit van het team dat de laatste jaren tegenvalt en ook dit seizoen – met de dominante Mercedes-motor – niet kan imponeren.