Ferrari had aan de vooravond van het seizoen niet echt veel vertrouwen in de F2012. Toch gaat Fernando Alonso na zes races aan de leiding in het kampioenschap. Zijn team moet echter hard aan het werk om dat zo te houden, meent de Spanjaard.

“De pure snelheid van de auto moet verbeteren”, stelt de tweevoudig wereldkampioen in Canada. “’s Zondags zijn we altijd competitiever dan eerder in het weekend. We benutten de ervaring van het team en het talent van de werknemers op het gebied van voorbereiden, starten en de strategie.”

“Maar we weten dat we niet snel genoeg zijn. Zeker als iedereen op zaterdag dezelfde omstandigheden heeft met weinig brandstof en nieuwe banden. Soms hebben we moeiten om de laatste kwalificatie te halen. Om het maar niet over poleposition te hebben.”

Alonso is duidelijk. Als Ferrari aan het einde van de rit ook nog bovenaan moet staan, moeten de Italianen aan de bak. “We staan nu weliswaar bovenaan in het kampioenschap. Dat houden we niet vol als we niet snel genoeg zijn. We zijn niet de snelsten op de baan. Hopelijk komt daar in Canada verandering in en boekt het team opnieuw vooruitgang zodat we weer in de buurt van de snelsten zitten. Daarvoor moeten we wachten tot de kwalificatie.”

Een aspect beheerst Alonso in ieder geval bovenmatig goed. Hij presteert altijd constant. Sleept zijn punten binnen en benut zijn kansen. “Als er verschillende coureurs races blijven winnen, moet je constant presteren om bovenaan te staan”, meent Alonso. “Vroeg of laat rijden we drie races in vier weken. Wint iemand twee races, dan moet je meer zijn dan alleen constant.”

Volgens de Spanjaard zal het in de loop van het seizoen niet meer zo snel voorkomen dat jongens als Maldonado races winnen. “Ik geniet tot dusver van dit jaar. Het is allemaal redelijk onvoorspelbaar, maar tegelijkertijd staan de drie topteams wel bovenaan. Red Bull, McLaren, Ferrari, Lotus en dan Mercedes.”

“Er zijn dus verrassingen en de middenmotors doen het goed. Uiteindelijk slepen constantheid en ervaring de punten echter binnen. Het is een interessant kampioenschap. Vroeg of laat zal de boel stabiliseren en zullen de races weer een stuk normaler verlopen.”