Fernando Alonso zegt zeker te weten dat een vastgelopen stuurinrichting de oorzaak was van de testcrash in Barcelona, als gevolg waarvan hij de Grand Prix van Australië moest missen.

“Het was een probleem met het stuur”, vertelt Alonso. “Het bleef vast staan naar rechts, waardoor ik onder een ongelukkige hoek de muur raakte.” Alonso en zijn team hebben nog altijd geen idee wat het defect veroorzaakte, omdat de sensoren in het betreffende deel van de auto geen duidelijke data hebben geregistreerd. “Waarschijnlijk zullen we het nooit weten”, aldus de coureur.

Van een harde windvlaag, waarvan McLaren aanvankelijk beweerde dat die Alonso van de baan geblazen zou hebben, is volgens de Spanjaard in elk geval geen sprake. “Zelfs een orkaan zou de auto nog niet hebben weggeblazen”, weet Alonso.  Ook geruchten over een black out door een stroomschok doet hij af als onzin. “Als zoiets gebeurt, dan verlies je direct snelheid en ga je altijd naar de buitenkant van de baan, en niet naar de binnenkant. Sturen gaat in een Formule 1-auto nog altijd best zwaar.”

Bij bewustzijn

Alonso weerlegt nog meer roddels, bijvoorbeeld die over zijn vermeende toestand toen hij weer bij bewustzijn kwam. “Ik werd niet wakker in 1995. Ik sprak niet opeens Italiaans”, zegt hij. Sterker nog: de McLaren-coureur kan zich het ongeval nog tot in detail herinneren. “Ik weet alles nog. Het zonnige weer, de afstelling van de auto, de rondetijden. Vettel reed voor me, maar liet me er in de chicane voorbij. Na het ongeluk was ik gewoon bij bewustzijn; ik zette het ERS-systeem uit zodat de marshalls de auto aan mochten raken.”

Pas later verloor de coureur uit Oviedo het bewustzijn, maar dat kwam door de medicijnen die hij kreeg toegediend. “In de ambulance of in de medische post op het circuit zakte ik weg, en van een paar uur weet ik niks meer. De dokter zei dat dat een normaal effect is van de medicijnen die ze je geven voor het transport naar het ziekenhuis en de medische checks”, legt Alonso uit. “Daarna was alles weer normaal. Het was een gewone hersenschudding.”