Nu vaststaat dat Fernando Alonso Ferrari gaat verlaten, heeft de Spanjaard toegeven dat hij al langer dan alleen dit jaar zijn twijfels had over zijn aanblijven bij de Scuderia.

“Het is niet zo dat ik ergens dit jaar een bepaald moment had waarop ik ineens besloot te vertrekken”, vertelt de coureur die in 2010 als tweevoudig wereldkampioen aan de slag ging bij Ferrari, maar er in de vijf seizoenen sindsdien niet in is geslaagd een derde titel aan zijn totaal toe te voegen.

“Ik heb om eerlijk te zijn vorig jaar al nagedacht en gesproken over een mogelijk voortijdig vertrek”, bekent Alonso, die in ieder geval een deel van die gesprekken met de inmiddels vertrokken Ferrari-president Luca di Montezemolo voerde: “Want ik heb altijd een goede band met hem gehad.”

“We besloten echter om de introductie van de nieuwe regels voor 2014 af te wachten. We zagen de reglementswijzingen als een kans en waren benieuwd naar hoe dat zou uitpakken, maar Luca en ik waren het er ook over eens dat ik maar andere opties moest overwegen als het weer zou tegenvallen.”

“Toen de zomerpauze dit jaar aanbrak, ben ik dan ook met Luca om tafel gaan zitten. Het gevoel om te vertrekken begon zo rond die tijd, rond september, op te spelen en dat is dan ook wanneer ik de knoop voor mezelf doorhakte en Luca vroeg of ik Ferrari zou kunnen verlaten.”

Ondanks dat hij officieel tot en met 2016 aan Ferrari verbonden was, kreeg Alonso toestemming te gaan. “Ik ben Ferrari erg dankbaar dat ze – ondanks dat ze ‘nee’ hadden kunnen zeggen – met mijn vertrek hebben ingestemd en inzien dat het voor ons allebei het beste is om uit elkaar te gaan.”

“Ik vind dat daar veel respect uit spreekt”, vervolgt Alonso, die zich bij de bekendmaking van zijn vertrek ook al zeer positief uitliet over de afhandeling daarvan en zijn tijd van Ferrari. “Ik ben vanaf komende maandag geen Ferrari-coureur meer, maar ik zal verder gaan als Ferrari-fan”, zegt hij ook nu.

Alonso besluit met de boodschap dat hij erg uitziet naar wat zijn sportieve toekomst hem gaat brengen. “Ik heb een heel mooi deel van mijn carrière afgesloten en begin aan een nieuw hoofdstuk. Ik ben daar erg benieuwd naar en we zullen wel zien of dit een goede of verkeerde beslissing blijkt.”

De verwachting is dat Alonso terugkeert naar McLaren, waarvoor hij eerder in 2007 al reed. Officieel is er echter nog niets rond en McLaren wil deze maand in ieder geval nog niets bekendmaken. Alonso zelf heeft ontkend dat hij toen hij besloot Ferrari te verlaten al een alternatief achter de hand had.