Fernando Alonso voelt zich door McLaren niet op waarde geschat. De Spanjaard suggereert dat de opmars van het team aan hem te danken is, en vindt dat hij niet als zodanig wordt gewaardeerd.Alonso kwam afgelopen winter over van Renault om McLaren terug naar de top te brengen. Daarin is hij geslaagd, maar de relatie met het team is niet bepaald je-van-het te noemen.

In Hongarije werd het er opnieuw niet beter op, na alles wat er in de kwalificatie is voorgevallen. Inmiddels is de lucht geklaard en is het probleem – dat er volgens teambaas Ron Dennis nooit is geweest – tussen Alonso en teamgenoot Lewis Hamilton uit de wereld.

Net als Hamilton geeft de tweevoudig kampioen nu de media de schuld, dus op dat punt houden de coureurs er in ieder geval dezelfde mening op na – ook al is het wat oneerlijk tegenover de journalisten die zaterdags in Hongarije getuige waren van wat er gebeurde.

Volgens Alonso is alles weer goed tussen beide coureurs, maar hij kan het niet laten alsnog een beetje uit te halen naar het team. Hij doet dit door te suggereren dat hij de reden is achter McLarens goede vorm dit jaar.

Formule 1 RaceReport-medewerker Adam Cooper weet wat de McLaren-coureur te vertellen had.

Kun je ons iets vertellen over het gesprek dat je hebt gehad?

Fernando Alonso: ,,Ik heb gesproken met Ron (Dennis, red.), Norbert (Haug, red.) en Martin (Whitmarsh, red.), niet met Lewis. Uiteraard hebben we het gehad over Hongarije en alles is uitgesproken, we proberen nu vooruit te kijken naar deze race. Wat er is gebeurd, is gebeurd. Er zijn nog zes races te gaan en daarin wordt beslist wie kampioen wordt, dus Hongarije ligt nu definitief achter ons.”

Het team gaf een verklaring uit waarin werd benadrukt dat beide coureurs gelijkwaardig zijn en evenveel kans hebben om te winnen. Heeft het team dat jou van begin af aan duidelijk gemaakt, of was je van mening dat een wereldkampioen in zekere zin meer support moet krijgen dan een rookie?

,,Nee, nee, ik denk dat dat bij ieder team altijd zeer duidelijk is, dat iedereen gelijkwaardig is en dat je teamgenoot hetzelfde materiaal krijgt. Wat ik soms wel denk en ook aan het team vraag is dat ik hen veel gegeven heb sinds ik in december in dienst ben gekomen.”

,,Ik weet nog hoe de auto aanvoelde, ik kan me de resultaten van 2006 herinneren en nu heb ik het team een halve seconde, zes tienden of welke marge dan ook gegeven, en ik vind dat ik daar niks voor terug krijg. Dat is alles.”

Wat voor gevolgen heeft dit voor je toekomst bij McLaren?

,,Geen, eerlijk gezegd. Ik heb een meerjarig contract bij McLaren en op het moment heb ik niet de behoefte verder te kijken, zeker niet nu er een kampioenschap op het spel staat. Ik sta zeven punten achter de leider. Dit is niet het juiste tijdstip om over de toekomst na te denken.”

Er was een statement van het team waarin werd gezegd dat je een constructief gesprek had gevoerd met je teamgenoot. Wat betekent dat?

,,Weet ik niet. Ik weet dat ik met Lewis heb gesproken en het is heel duidelijk dat er geen probleem is. Er is niks voorgevallen, ik ben niet tegen hem en hij is niet tegen mij, er zijn geen complicaties. Het is meer de pers en iedereen die na Hongarije een probleem tussen ons wilden creëren om meer kranten te verkopen en zo. Tussen ons speelt er niets, zoals ik al zei. En als er een probleem zou zijn dan blijft dat binnenskamers.”

AC/KVN