Oud-Formule 1-coureur Rubens Barrichello denkt dat zijn voormalige team Williams dit jaar nog sterker zou presteren als het hem had behouden: “Ik zou geweldige resultaten voor ze kunnen boeken.”

Barrichello, die momenteel in de IndyCars rijdt maar de Formule 1 nog wel op de voet en met veel toewijding volgt, vertelt in interview aan Auto, Motor und Sport nog maar eens over hoe hij zijn stoeltje afgelopen winter is kwijtgeraakt: “Het kwam volledig onverwacht, want alle technische mensen binnen het team gingen er vanuit dat ik zou blijven.”

“Natuurlijk deden er ook berichten de ronde dat Williams sponsorgeld nodig had, en ik was dan ook bezig dat met mijn sponsor bij elkaar te krijgen, maar Bruno (Senna, zijn opvolger bij Williams, red.) bracht blijkbaar meer mee”, zo legt Barrichello, die Senna overigens niets kwalijk neemt, uit.

“Daarnaast had ik ook de indruk dat Adam Parr me niet meer wilde”, verwijst Barrichello verder nog naar Williams’ vorige ceo, die inmiddels vertrokken is. “Door die zaken ben ik mijn stoeltje verloren, en voor alternatieven was het op dat moment dus te laat.”

Barrichello nam vervolgens de wijk naar Amerika, waar hij het prima naar zijn zin heeft, maar het mag duidelijk zijn dat hij de Formule 1 nog steeds mist. “Het huidige seizoen is namelijk geweldig en het doet me pijn dat ik niet meer mee mag doen”, vertelt hij.

“Ik vind het bovendien erg jammer voor de mensen bij het team van Williams dat ze me aan de kant hebben gezet, want hoewel ze het nu al een stuk beter doen dan vorig seizoen, weet ik zeker dat ik dit jaar gewelige resultaten zou kunnen behalen met die auto.”

“Daarnaast zou ik een waardevolle rol kunnen spelen als coach van Bruno, Pastor Maldonado of Valtteri Bottas”, denkt de veertigjarige Braziliaan, die meer Grands Prix heeft gereden dan wie dan ook. “Met mijn hulp, zouden ze nog beter rijden dan ze nu al doen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Maldonado”, oppert Barrichello. “Vorig jaar, toen ik naast hem reed, maakte hij veel minder brokken.”

“Natuurlijk is het zo dat Williams dit jaar al meer punten heeft gehaald dan tijdens het volledige vorige seizoen, maar met een auto die zo goed is als de FW34 lijkt te zijn, moeten ze eigenlijk continu bij de topdrie zitten.”

Ondanks zijn onvrede over de manier waarop zijn Formule 1-afscheid tot stand is gekomen en het plezier dat hij momenteel in Amerika heeft, wil Barrichello een terugkeer in de Formule 1 overigens nog niet definitief uitsluiten. “Het is nog geen gesloten boek voor me”, stelt hij. “Ik denk dat er nog wel een weg terug is.”