Na afloop van de eerste vrije training was Jean-Eric Vergne een tevreden mens, maar zijn teamgenoot Daniil Kvyat niet. In de middagsessie was het precies andersom. Werk aan de winkel dus bij Toro Rosso.

Zevende in de eerste training, dat is voorwaar niet gek voor Jean-Eric Vergne. De Fransman had op de Hungaroring al snel de juiste balans te pakken. Maar ‘s middags was van die tevredenheid niks over, want daar was zijn beste rondje nog maar goed voor de twaalfde plaats. Wat er in de tussentijd precies is gebeurd, daarover tast Vergne nog in het duister. “Het werd steeds moeilijk om de auto te besturen, en dat terwijl we zo goed waren begonnen”, zegt Vergne. “Het is dus zaak om terug te keren naar de situatie van vrijdagochtend, en ik denk dat we van daaruit nog verder kunnen verbeteren.”

Precies omgekeerd ging het bij Daniil Kvyat, die wél het gewenste traject volgde. Zo’n trainingsdag is tenslotte bedoeld om de auto te verbeteren. Zijn klassering weerspiegelt dat: van de dertiende naar de elfde plaats. “Het was een drukke dag, maar aanvankelijk was ik helemaal niet happy met mijn auto. Na de middagpauze ging het stukken beter.”

Race-engineer Phil Charles heeft ook nog geen antwoord paraat op de tegenstrijdige berichten van zijn coureurs. “Misschien heeft het te maken met de baantemperatuur, die was ’s middags iets hoger”, schets de technicus een toch niet ongebruikelijk scenario. “We gaan er vanavond eens goed voor zitten, want dit kan beter.”