Valtteri Bottas begint de Grand Prix van Hongarije morgen als derde. Na drie podiumplekken op rij biedt deze startplaats de Williams-coureur een goede kans daar een vierde aan toe te voegen, of in ieder geval een flink aantal punten mee te pakken.

In de eerste twee vrije trainingen op de vrijdag waren de rondetijden van Bottas en zijn teamgenoot Felipe Massa niet super, maar het duo had er wel vertrouwen in dat de updates die Williams had meegenomen zich zouden uitbetalen, waarna het vanochtend in VT3 weer een stukje beter ging en er in de kwalificatie zelfs gewoon weer een goed resultaat uit de bus kwam.

“Dit komt wel een beetje als een verrassing”, zegt de nummer drie Bottas desalniettemin. “We wisten dat Red Bull en Ferrari hier snel zouden zijn, maar we hebben ons werk goed gedaan en er een mooie dag van weten te maken”, concludeert de Fin, die behalve Nico Rosberg van het dominante Mercedes verder alleen Sebastian Vettel van Red Bull voor zich moet dulden.

Met de andere Red Bull van Daniel Ricciardo pal achter zich, gevolgd door de Ferrari van Fernando Alonso en zijn eigen teamgenoot Felipe Massa op P6, zet Bottas niet bij voorbaat overdreven hoog in, maar de nummer vijf uit het kampioenschap ontkent niet dat het er voor hem en zijn team prima uitziet voor zondag: “We hebben een goede kans om een flinke mep punten mee te pakken.”

Massa
Zo schitteren als Bottas zat er niet in voor veteraan Massa, die het met een alsnog zeer degelijke zesde plek moest doen. “Dit was, vooral vanwege het weer, een lastige kwalificatie, maar ook omdat ik veel last had van verkeer in Q3”, moppert Massa.

“In mijn laatste rondje moest ik zelfs een stuk of vijf auto’s inhalen, waardoor ik geen vrije ronde kon rijden en goede tijd kon neerzetten. Balen, maar we gaan toch proberen er morgen het beste van te maken in de race.”