Valtteri Bottas weet dat hij en zijn team Williams om races te winnen afhankelijk zijn van pech bij Mercedes, dat volgens Bottas ‘verrassend sterk’ was tijdens de wintertests.

Bottas was op de laatste testdag in Barcelona de snelste man op de baan. De tijd die hij reed bracht hem over de hele week uiteindelijk de derde plek in de algemene rangschikking, achter Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton.

Een belangrijke kanttekening daarbij is dat de Mercedes-coureurs hun snelste rondjes op zachte banden reden, terwijl Bottas op de snellere super softs onderweg was geweest, wat de tijden van het Mercedes-duo extra indrukwekkend maakt voor de Fin. “We wisten dat Mercedes sterk zou zijn, maar dat hun voorsprong dermate groot is, kwam toch wel als een verrassing”, vertelt hij aan Auto, Motor und Sport.

Om races te winnen, of beter dan derde te eindigen, moet Williams er op hopen dat het Mercedes tegenzit, weet Bottas. “En wij moeten er daarbij ondertussen zelf voor zorgen dat we er staan als ze inderdaad pech krijgen”, benadrukt Bottas, die ongetwijfeld weet dat hij Red Bull en Ferrari nog niet kan uitvlakken als concurrenten om de plek als ‘best of the rest’ achter Mercedes.

Voor Williams betekent dit dat het ‘elke race sterk moet zijn’, zo benadrukt Bottas. In 2014 was de Williams FW36 – zeker in het begin van het jaar – niet op elke baan even competitief, maar het team heeft naar aanleiding van de grotendeels probleemloos verlopen wintertests veel vertrouwen in de volgens Bottas inderdaad beter presterende FW37 voor 2015.

Voor het team naar Australië afreist voor de seizoensopener, zal de FW37 bovendien nog een update krijgen, meldt Bottas. “Er zitten een paar nieuwe onderdelen in de pijplijn, maar we reden ook in de laatste testweek al rond met updates die het goed deden, wat fijn is om te zien en vertrouwen geeft.”

“Over het algemeen is vooral de wegligging beter dan vorig jaar en we hebben ook onmiskenbaar vooruitgang geboekt, maar zoals het er nu uitziet zijn er wel nog altijd circuits waarop we meer downforce nodig hebben”, zo blijft Bottas zijn team desondanks aansporen om zich te blijven verbeteren.