De naam van Williams-coureur Valtteri Bottas prijkt na één dag testen op het Yas Marina-circuit bovenaan de tijdenlijst. Voor zowel Max Verstappen als McLaren-Honda verliep de dag minder voorspoedig.

Bottas, die de auto morgen af moet staan aan vertrekkend testcoureur Felipe Nasr, zette een kwartier voor het einde de snelste tijd op de klokken: 1:43,396. Een halve seconde later vinden we Ferrari-rijder Kimi Räikkönen op de tweede plaats, gevolgd door de Mercedes van Nico Rosberg.

Minstens zo interessant als het gevecht tussen de gevestigde topcoureurs om de snelste tijd, was hoe het de aanstormende talenten en ‘gastrijders’ verging die bij de andere teams in mochten stappen. Om te beginnen natuurlijk Max Verstappen, die ’s morgens al in zijn tweede rondje de Toro Rosso in de muur parkeerde. De jonge Nederlander kon daar echter niets aan doen: een gebroken wielophanging was de oorzaak van het ongeluk. Nadat zijn auto weer was gerepareerd, kon Verstappen ’s middags alsnog 55 ronden afwerken. Zijn snelste tijd van 1:47,194 was goed voor de negende tijd.

De andere debutant waar reikhalzend naar werd uitgekeken, was geen coureur, maar de speciale Honda-testwagen die McLaren mee had genomen naar de testsessie. Die bleek helaas met de nodige kinderziektes te kampen. ’s Morgens kwam de auto niet in actie vanwege een elektronisch probleem, en ’s middags wist Stoffel Vandoorne er slechts één rondje mee af te leggen voor het ding er de brui aan gaf.

Bij Force India maakte GP2-kampioen Jolyon Palmer ondertussen zijn eerste meters in een Formule 1-auto. Ook hij kreeg aanvankelijk te maken met technische problemen – aan zijn motor – maar in het laatste uur kon de Brit alsnog de baan op, om daar de vierde tijd van de dag in de boeken te rijden.

In de strijd om het tweede Toro Rosso-stoeltje deed Carlos Sainz Jr. goede zaken, door in een auto van moederteam Red Bull Racing 99 probleemloze ronden af te leggen. De Spaanse Formule Renault 3.5-kampioen plantte de RB10 op plek vijf, één tiende voor de Caterham van Will Stevens. Die mocht na zijn racedebuut van afgelopen zondag opnieuw in de groene bolide uit Leafield plaatsnemen, en liet weten “erg tevreden te zijn”.

De rangschikking werd compleet gemaakt door een voor zijn nieuwe werkgever Sauber debuterende Marcus Ericsson, en Lotus-testcoureur Charles Pic. Die laatste moet morgen plaatsmaken voor Esteban Ocon en Alex Lynn – wat opvallend is, omdat Lynn eigenlijk lid is van het opleidingsprogramma van Red Bull. Red Bull heeft de jonge Brit toestemming gegeven op het testaanbod van Lotus in te gaan, omdat alle plekjes tijdens de twee testdagen bij Red Bull en Toro Rosso al vergeven zijn. Volgens Lynn blijft zijn relatie met Lotus beperkt tot de test.

De volledige uitslag van dag 1 van de testsessie in Abu Dhabi:

1. Valtteri Bottas – Williams – 1:43,396 – 80 ronden

2. Kimi Räikkönen – Ferrari – 1:43,888 – 80 ronden

3. Nico Rosberg – Mercedes – 1:44,512 – 114 ronden

4. Jolyon Palmer – Force India – 1:44,516 – 36 ronden

5. Carlos Sainz Jr. – Red Bull – 1:45,339 – 99 ronden

6. Will Stevens – Caterham – 1:45,436 – 101 ronden

7. Charles Pic – Lotus – 1:46,167 – 88 ronden

8. Marcus Ericsson – Sauber – 1:46,253 – 95 ronden

9. Max Verstappen – Toro Rosso – 1:47,194 – 55 ronden

10. Stoffel Vandoorne – McLaren – Geen tijd – 3 ronden