Williams-testrijder Valtteri Bottas voelt zich er klaar voor om promotie te maken naar een racezitje. “Als iemand me zou vragen, zou ik ja zeggen. Ongeacht of het om volgend seizoen of om dit jaar gaat.”

“Een racestoeltje in de Formule 1 is mijn volgende doel”, vertelt Bottas, die al sinds 2010 testrijder bij Williams is, aan Autosport. “Hoewel ik elke keer dat ik in de auto stap weer wat nieuws leer en weer wat beter word, zou ik een racezitje zonder twijfel accepteren.”

“Op een gegeven moment moet je namelijk gewoon je eerste race rijden”, weet de Fin, die daarvoor eigenlijk op 2013 mikt, maar er ook voor open staat eventueel dit seizoen al zijn Formule 1-debuut te maken: “Ik denk dat ik er klaar voor ben om volgend jaar mijn racedebuut te maken, maar als iemand me zou vragen om nu in te stappen, zou ik het ook doen.”

Bottas – die dit jaar alleen als testrijder van Williams actief is tijdens de vrijdagtrainingen en dat niet combineert met racen in een andere klasse – mist de competitie namelijk: “Ik heb mijn hele leven geracet, dus ik moet toegeven dat ik het mis.”

“Een jaar op de reservebank valt echter nog wel te overzien, al laat dat natuurlijk onverlet dat het mijn doel is een racezitje te bemachtigen. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan is het belangrijkste dat ik ook volgend jaar gewoon Formule 1-kilometers blijf maken, want ik wil hier graag blijven. Gelukkig heb ik de tijd ook aan mijn zijde, want ik ben pas 22”, besluit de GP3-kampioen van 2011.