Voorlopig is de soap rondom de rijdersbezetting van McLaren voor 2015 nog niet ten einde: komt Alonso, en zo ja, wie moet er dan het veld ruimen? Jenson Button hoeft zich volgens teambaas Éric Boullier in elk geval niet in de kijker te rijden.

“Hij hoeft zich de volgende keer echt niet het snot voor de ogen te rijden om zijn baan te redden of zoiets dergelijks”, zegt Boullier. “We weten wat we aan Jenson hebben. Hij is een coureur van wereldklasse, die bovendien al een keer wereldkampioen geweest is.” De Fransman overweegt dan ook absoluut om Button langer aan boord te houden, zo vertelt hij. “En toch blijven we aan de hand van de beschikbare informatie bekijken wat het beste is voor onze rijdersbezetting.”

Boullier snapt dat de onzekerheid misschien vervelend is voor Button (ondanks dat die zich er zelf niet heel druk om lijkt te maken), maar: “Ik ben de baas van het McLaren-team, en dat moeten we zo sterk mogelijk maken. Daarbij zijn de coureurs van groot belang.” De contractonderhandelingen voor de twee stoeltjes voor volgend seizoen hebben wat vertraging opgelopen, zo geeft de teambaas toe. “We hopen er nog steeds voor het einde van het seizoen uit te zijn, zodat we tegen die tijd onze coureurs voor volgend jaar bekend kunnen maken.”

Alonso

Centrale pion in het schaakspel bij McLaren is nog altijd Fernando Alonso. Dat de Spanjaard Ferrari aan het einde van het seizoen verlaat, staat zo goed als buiten kijf, terwijl geruchten over een terugkeer bij McLaren al een tijd lang zeer sterk zijn. De tweevoudig wereldkampioen wil nog niets verklappen, ondanks dat hij er “in gedachten al uit is”, zijn keuze voor 2015 “een heel begrijpelijke” is en hij “volgend jaar niet met een Mercedes-motor zal rijden”.

Daarmee hint Alonso duidelijk op een McLaren-deal, maar ook een sabbatical valt niet volledig uit te sluiten. Of, zoals Mercedes-teambaas Toto Wolff speculeert, een jaartje in het World Endurance Championship. “Wie weet gaat hij samen met zijn vriend Mark Webber Le Mans rijden. Daar was hij dit jaar te gast, en hij was duidelijk gefascineerd.” Mocht Alonso ‘gewoon’ naar McLaren gaan, dan wel onder een strikte voorwaarde, meent Wolff: “Dat doet hij alleen als hij een ontsnappingsclausule in zijn contract krijgt.”