Romain Grosjean hoeft niet te rekenen op de hulp van andere mensen. Zijn teambaas, Eric Boullier, vindt dat de Fransman zelf moet zorgen dat hij in de eerste ronde geen brokken meer maakt.

Grosjean bewees gisteren dat hij weinig heeft geleerd van zijn schorsing in Italië. In de tweede bocht tikte hij Mark Webber in de rondte, die hem daarop bestempelde als een halvezool en zei het gênant te vinden dat een F1-coureur zo vaak een ongeluk veroorzaakt.

Boullier is overtuigd van het talent van Grosjean, maar stelt ook dat alleen hij zijn problemen kan oplossen. “Ik heb veel met hem gepraat. We pasten wat gewoontes aan, maar willen het hem niet te comfortabel maken omdat hij in onze ogen gebaat is bij een hardere omgeving”, zegt de Lotus-teambaas tegen Autosport. “We willen hem beter maken, maar hij is de enige die dit probleem kan oplossen. Alleen hij.”

“Hij moet zelf uitvinden wat hij nodig heeft om goed en ontspannen aan een race te beginnen. Hij moet in balans zijn. Daar kan alleen hij voor zorgen, niemand anders. Romain heeft in ieder geval het voordeel dat hij een talent is en dat hij de auto heeft om op de eerste startrij te staan”, aldus Boullier.

“In het verleden had hij een reputatie als heethoofd. Dat veranderde toen hij meer zelfvertrouwen kreeg. De F1 is echter minder vergevingsgezind. Het ongeluk in Spa had heel fout kunnen aflopen. Zoiets kun je niet accepteren. In Japan ging het niet om de auto beter maken, maar om hem het vertrouwen te geven zodat hij kalm en gecontroleerd aan de race begint. Dat proberen we het hele jaar al.”

Dat werkt voorlopig nog niet. “Sinds Spa zijn we daar intensiever mee bezig. Het is erg ongelukkig dat het nu weer is gebeurd”, vertelt Boullier, die meent dat de concurrentie wil profiteren van Grosjeans onzekerheid. “Hij veranderde na de start in Japan niet van lijn. Dat verlangden we ook van hem. Als hij aan de binnenkant zou starten moest hij daar van ons blijven.”

“In Singapore was de start hectisch. Andere rijders wisten dat hij onder druk stond en wisten dat Romain daarom afwachtend zou starten. Nu zei ik: ‘dat moet je niet nog een keer doen. Hou alleen je lijn en probeer niemand te raken.’ Daarna zag hij Sergio Pérez. Hij probeerde uit zijn buurt te blijven, maar schatte daarna de snelheid van Mark Webber verkeerd in. Zowel hij als Pérez reed sneller dan Webber.”