Sébastien Bourdais moet in de resterende zes races bewijzen dat hij de Formule 1 waard is. Maar in België laat de Fransman nogmaals weten dat hij écht niet met de auto overweg kan. Mede vanwege zijn eigen tekortkomingen. In tegenstelling tot Sebastian Vettel – die het helemaal gemaakt heeft en een contract bij Red Bull op zak heeft – beleeft Bourdias een onzekere tijd. De rij sollicitanten bij Toro Rosso wordt steeds langer, terwijl zijn prestaties maar niet de weg naar boven willen vinden.

Nu moet de Fransman het laten zien, zei mede-eigenaar Gerhard Berger onlangs. Bourdais begrijpt dat. ,,Je moet resultaten boeken als je wil blijven waar je bent”, zegt hij in een interview met de officiële Formule 1-site.

Er staat echter één grote hindernis op zijn weg naar resultaat: de STR3. ,,De wagen heeft bepaalde kenmerken die helemaal tegen mijn manier van rijden ingaan, zoals overstuur in langzame bochten en onderstuur in snelle bochten. De auto is sinds Magny-Cours hetzelfde gebleven en ik worstel er enorm mee.”

Over zijn problemen met de auto heeft de Fransman zich vaker uitgelaten, maar nu voegt hij toe dat het probleem ook deels bij hemzelf ligt. ,,Waarschijnlijk is het één van mijn zwakheden: ik ben niet in staat om mijn rijstijl aan te passen aan auto’s waar ik niet van houd. Het gevolg is dat ik veel aan prestatie laat liggen.”

Aan het team ligt het niet, dat steunt hem volledig, zegt hij. ,,Ze willen echt dat ik het doe en, heel belangrijk, ze denken dat ik het kan doen. Maar uiteindelijk ga je daar niet harder van rijden.”

Het is een somber verhaal. Niettemin gelooft Bourdais nog steeds in een goede afloop, mede door zijn goede prestatie in Valencia (tiende). ,,Ik denk dat ik een goede kans heb om te blijven. Maar we hebben een paar goede races en resultaten nodig, dat zou zeker helpen in het beslissingsproces.”

JK