Voor Sébastien Buemi kwam het als een grote verrassing dat Toro Rosso niet met hem verder gaat. De Zwitser is teleurgesteld, maar wil vechten voor zijn carrière en probeert de moed erin te houden.

 

“Ik heb het totaal niet zien aankomen”, vertelt Buemi aan 24Heures. “Deze beslissing is voor mij echt uit de lucht komen vallen”, verwijst hij naar de keuze van Red Bull om Buemi en diens voormalige teamgenoot Jaime Alguersuari weg te sturen bij ‘B-Team’ Toro Rosso en te vervangen door Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne.

 

“We hebben het een paar dagen geleden nog over komend seizoen gehad en ik zat gistermorgen nog in Milton Keynes op de Red Bull-fabriek in de simulator, maar gistermiddag kreeg ik dus ineens een belletje van Toro Rosso-teambaas Franz Tost en Red Bull-adviseur Helmut Marko…”

 

Een telefoontje met slecht nieuws voor Buemi dus, die de volgende uitleeg kreeg van Tost en Marko: “Er werd me verteld dat Toro Rosso bedoeld is om Red Bull-junioren op te leiden en dat ik me na drie seizoenen geen junior meer mag noemen.”

 

De 23-jarige coureur erkent dat hij teleurgesteld is dat hij zijn zitje kwijt is, maar net als de eveneens op straat gezette Alguersuari heeft hij ondanks de situatie woorden van dank heeft voor Red Bull. “Ze hebben me praktisch sinds mijn debuut in de Formule BMW geholpen en me ook tijdens de Formule 3, GP2 en dus ook de Formule 1 bijgestaan.”

 

“Zonder hun steun had ik het nooit zover gered en dat zal ik ook nooit vergeten. Natuurlijk ben ik teleurgesteld in de beslissing die ze nu hebben genomen, maar het was aan Red Bull om deze keuze te maken en dat respecteer ik.”

 

Wat zijn toekomst hem gaat brengen kan Buemi op dit moment nog niet zeggen. Wel hint hij erop dat het niet is uitgesloten dat hij – hoewel dus niet bij Toro Rosso – aan Red Bull verbonden blijft. “De deur staat nog op een kiertje”, stelt hij. “We hebben jarenlang prima samengewerkt en dat vormt een goede basis voor de toekomst.”

 

“Wat er voor mij verder in het verschiet ligt, weet ik niet, maar ik blijf positief en gemotiveerd want er zijn nog genoeg mogelijkheden”, aldus Buemi.