Met een zeventiende en achttiende tijd hoort McLaren niet tevreden te zijn, maar gezien de achterstand waar het team tegenaankijkt, zijn Jenson Button en Fernando Alonso toch ook niet zeker ontevreden.

En dat komt dan vooral omdat de achterstand op de rest van het veld een stuk kleiner is geworden dan deze twee weken geleden was in Melbourne, tijdens het openingsweekend van seizoen 2015, zo concluderen de Brit en de Spanjaard althans.

“Als je een zeventiende tijd rijdt, stap je uiteraard niet lachend uit de auto, maar wij moeten in onze situatie alleen kijken naar hoeveel progressie we maken en wat dat betreft hebben we het goed gedaan”, meent Button, verwijzend naar de opstartproblemen die McLaren met motorpartner Honda kent.

“De motor doet het hier echt al stukken beter”, benadrukt de wereldkampioen van 2009, die aanhaalt dat hij verwacht ook een aanzienlijke sprong vooruit te zien wat betreft de competitiviteit in de race: “In Australië hebben we het heel erg op veilig gespeeld, ook wat betreft zaken zoals het brandstofgebruik. De race hier in Maleisië wordt een ander verhaal, zoals hopelijk ook wel uit onze pace zal blijken.”

“Natuurlijk hebben we nog bergen werk te verzetten en een lange weg te gaan, maar er zit zeker schot in de zaak”, herhaalt Button nog maar eens, terwijl teamgenoot Fernando Alonso beaamt dat er ‘vergeleken met in Australië een grote stap vooruit is gezet’.

Alonso
Alonso, die er zelf niet bij was in Australië omdat hij nog herstellende was van een hersenschudding, werd in zijn eerste kwalificatie met de McLaren MP4-30 verslagen door Button, maar vindt het belangrijker dat McLaren de weg naar boven gevonden lijkt te hebben en dat het team daarbij niet bang is om risico’s te nemen: “Want als je hetzelfde doet als alle anderen, blijf je als je van zover terug moet komen altijd op ze achterlopen.”

Wat zijn kwalificatie betreft, kan Alonso kort zijn. “We hadden dit al wel verwacht, want we weten hoe het er op het moment voor staat. Als we echter elk weekend anderhalve seconde tijdwinst weten te vinden in verhouding tot de rest, dan staan we over drie of vier races op pole”, grapt de Spanjaard.