Jenson Button ziet de lol niet meer in van het achterhoedegevecht dat hij dit jaar met McLaren-Honda levert. De Britse media speculeren al over een aanstaand afscheid.

“Het is alleen leuk om in de auto te zitten als je vooraan rijdt”, meent Button. “Dan bereik je tenminste iets.” De 35-jarige coureur weet hoe dat is: hij won vijftien Grands Prix en werd in 2009 wereldkampioen.

“Je bestuurt weliswaar een Formule 1-wagen als je achteraan rondrijdt, maar dan kun je elders meer plezier beleven”, vervolgt Button. “De gevechten vooraan, de kans dat je op de hoogste tree van het podium komt. Dat is het leuke aan de Formule 1.”

Het zijn geneugten waar Button het alweer een tijdje zonder moet doen. Zijn laatste zege dateert van september 2012. In de twee seizoenen daarna scoorde hij nog regelmatig punten, maar dit jaar hoeft Button zelfs daar amper op te hopen. Dankzij de problematische Honda achterin zijn McLaren is de routinier veroordeeld tot achterhoedegevechten en uitvalbeurten.

Afscheid

De Britse kranten The Times, de Daily Mail en The Telegraph zeggen dan ook al zeker te weten dat Button het na dit seizoen voor gezien houdt. Ze schrijven dat hij komend weekend in Japan, dat hij als een tweede thuisland beschouwt, zijn afscheid bekend zal maken.

Button zelf blijft voorlopig vaag over zijn toekomst. “Ik heb mijn besluit genomen, dat is het belangrijkste”, zegt hij. “Het is altijd leuk om een aankondiging te doen bij je thuisrace, maar ik weet nog niet precies wat er gaat gebeuren.”

De tijd dringt in elk geval als McLaren Button wil behouden. De renstal heeft tot het einde van de maand een optie op de diensten van de coureur voor 2016. Als het team die niet licht, lijkt Buttons afscheid onafwendbaar.

In dat geval zijn testcoureur Kevin Magnussen (vorig jaar in zijn debuutseizoen Buttons teamgenoot bij McLaren) en Stoffel Vandoorne (dit jaar dominant in de GP2) de voornaamste kandidaten om de Brit met 278 starts achter zijn naam te vervangen.