Jenson Button wist dat het begin van McLarens samenwerking met Honda moeilijk zou worden, maar had erop gehoopt later in het jaar een race te kunnen winnen. Inmiddels gelooft de Brit daar niet meer in.

Na elf Grands Prix staat McLaren negende en voorlaatste in het WK, met slechts zeventien punten. Gevraagd door Autosport of hij nog steeds denkt dat McLaren aan het eind van het negentien races tellende seizoen mee kan doen om zeges, moet Button dan ook erkennen dat dit er niet in zit.

“Ik denk dat het ons doel moet zijn om met beide auto’s punten te scoren”, verkondigt de wereldkampioen van 2009, die het niet meer over zeges heeft en moet toegeven dat zelfs een enkele podiumplek ‘niet waarschijnlijk’ is.

McLarens beste kans om dit jaar nog in één keer veel punten te scoren, komt daarbij in Singapore, denkt Button. “Dat wordt waarschijnlijk onze beste race. Dat is immers een trage baan met veel langzame bochten, en dat is waar we goed in zijn.”

Het grootste probleem, volgens McLaren, is vooralsnog het gebrek aan vermogen van de Honda-motor, al gaf Honda-topman Yasuhisa Arai laatst aan Motorsport-Total te verstaan dat ook het McLaren MP4-30 chassis de nodige gebreken kent.

Volgens Buttons teamgenoot Fernando Alonso is het de rest 2015 zaak niet gefrustreerd te raken. Hij erkent dat ‘de auto en motor niet goed genoeg zijn’ en McLaren de komende races maar als test moet zien om dat op te lossen voor volgend jaar, terwijl het ondertussen probeert zoveel mogelijk te scoren.