In 2011 won Jenson Button de Grand Prix van Japan, maar dat zal dit jaar niet zo makkelijk gaan. De ex-wereldkampioen verwacht namelijk dat zijn McLaren het lastig zal krijgen op het snelle Suzuka.

“Ik denk dat banen met hoge topsnelheden, maar weinig hele snelle bochten, zoals Brazilië, ons wel liggen. Maar Suzuka wordt lastig”, voorspelt Button. Het feit dat de Japanse omloop juist voor een groot deel draait om snelle doordraaiers, zal ervoor zorgen dat de McLaren niet optimaal presteert, denkt de Brit.

Dat heeft alles te maken met de gebrekkige wegligging waar de MP4-29 soms mee kampt. “In de flauwere snelle bochten gaat het best prima, maar in bochten met een wat scherper instuurpunt zijn we nergens. Hetzelfde geldt voor richtingsveranderingen op hoge snelheid: zodra je van richting verandert en het stuur te ver indraait, verliest de auto tempo”, legt Button de technische kant van het verhaal uit.

“Ik denk dat het gewoon een gebrek aan neerwaartse kracht is”, gaat de McLaren-coureur verder. “Dat wisten aan het begin van het jaar ook wel, maar de auto was toch nog gewoon goed te rijden. Alleen, het probleem is, om hem sneller te maken, moesten we hem juist wat instabieler maken!”

Op een podiumfinish voor het einde van het seizoen durft Button niet echt meer te rekenen. “Dat wordt moeilijk. Ik denk niet dat we daar snel genoeg voor zijn. Misschien als er mensen vooraan fouten gaan maken, maar op eigen kracht maken we denk ik geen kans.” Een droevig vooruitzicht voor de race in Japan, zeker omdat het Suzuka-circuit eigendom is van nieuwe motorleverancier Honda, geeft Button toe.

Het seizoen begon voor Button en zijn team goed met een podiumfinish in Australië, maar dat resultaat heeft daarna nog geen navolging gevonden. Button ligt, op gelijke hoogte met Nico Hülkenberg, zevende in de strijd om het wereldkampioenschap, terwijl McLaren bij de constructeurs strijd levert om de vijfde plek met Force India.