Vroeger, héél vroeger, werd de winnaar van een Grand Prix uitgebreid gehuldigd met volkslied, flesje fris en mooie meiden. Waarna hij met lauwerkrans en al weer in zijn auto werd gehesen om voor het hooggeëerd publiek een ereronde af te werken.

 

De tijden zijn veranderd. De televisie regeert, het flesje fris is tegen­woordig een magnum spuitschuim, de aloude lauwerkrans is niet meer en het publiek is niet meer hooggeë­erd. Anders zou er nog zeker nog wel een ereronde afkunnen voor al die mensen, die een klein vermogen neertelden om hun helden aan het werk te zien?

 

Ik heb daar – noodgedwongen – vrede mee. Ik begrijp dat de televisiekijkers belangrijker zijn dan fysiek aanwezige toeschouwers. Dat van die zogenaamde champagne kan ik ook wel velen. Ik ga er zelfs schoorvoetend mee akkoord dat de gefinishte coureurs de uitloopronde misbruiken om voor alle zekerheid een kilootje losliggend bandenrubber op te pikken. Dat mag kennelijk, dus doen ze het ook.

 

Maar het woord ‘ereronde’ is hier natuurlijk niet meer op zijn plaats. Het bewijs vind je in de Grand Prix van België, waar een uitloop­ronde van drie minuten kennelijk te veel werk is. Het is duidelijk dat iedereen – de FIA, de teams en de coureurs – de betekenis van dat woord al lang geleden is vergeten.

 

Zondag overschreed de Formule 1 echter een fatsoensgrens – niet voor de eerste keer. Ik heb er namelijk géén begrip voor dat de winnaar direct na de finish doodleuk zijn auto aan de kant zet omdat hij anders mischien geen anderhalve liter brandstof meer in de tank heeft om de techni­sche mensen van de FIA te plezieren. Niet dat ik dit Christian Horner of Sebastian Vettel kwalijk neem. Die jongens houden zich gewoon aan de regels, die de FIA heeft gemaakt. Hoewel aan de andere kant, je kan dit toch ook zelf bedenken …

 

Nee, dan de FIA. Die valt pas door de mand! Daar is kennelijk niemand die zich realiseert dat er behalve een miljoenentellend TV-publiek ook nog vijftigduizend man achter de hekken staat waaraan best een beetje aandacht mag worden gegeven. Ik stel dus voor, dat iedereen na het overschrijden van de finish verplicht wordt om een fatsoenlijke uitloopronde te rijden. Oók de Red Bulls en de Mercedessen. Oók op Spa.