Bij Toro Rosso waren op de vrijdag in Japan natuurlijk alle ogen gericht op Max Verstappen die tijdens de eerste vrije training een zeer sterke indruk maakte. “We zijn echt enorm blij met hem”, aldus Phil Charles (Chief Race Engineer)

In het persbericht van Toro Rosso laat Max Verstappen nogmaals optekenen dat het in zijn eerste vrije trainingen niet om de resultaten ging. “Vandaag ging het vooral om ervaring op doen in de auto, speciaal op een moeilijk circuit als Suzuka. Ik was onder de indruk van het vermogen van de auto. De auto is groter dan de auto die ik gewend ben in de Formule 3 en er zijn heel veel meer dingen waar je tijdens het rijden aan moet denken. Ik heb dus een aantal ronden gebruikt om vertrouwen te krijgen in de auto die dus heel anders is dan ik gewend ben. Ik heb geen risico’s genomen en ben de hele sessie binnen de limiet gebleven en onderwijl geprobeerd zoveel mogelijk kilometers te maken”, aldus Max Verstappen die het team enorm dankbaar is voor de kans nu al tijdens de vrije training te hebben mogen testen.

Boven verwachting

Hoewel het allemaal nieuw was, voelde de 17-jarige zich goed op zijn gemak in de STR9. “Ik voel me erg fijn bij dit team en heb een leuke groep mensen om mee te werken. Ik hoop dit jaar ook nog in Austin, São Paolo en Abu Dhabi in actie te komen. Nu dat ik weet wat het betekent om een Formule 1-auto te rijden, heb ik er alleen maar nog meer zin in!”

Phil Charles, Chief Race Engineer, sprak van een dag met gemengde gevoelens. “Het echte positieve was de prestatie van Max: hij reed een geweldige eerste sessie. We zijn erg blij met hem. Hij voelt zich thuis bij het team en heeft al rondetijden gereden die niemand van hem verwacht had. Het enige smetje waren de problemen die we hadden met zijn auto waardoor hij de sessie voortijd moest beëindigen.” Een kapotte uitlaatklep bleek de reden te zijn van Verstappens vroege uitvalbeurt.