Volgens Pedro de la Rosa heeft HRT de gestelde doelen bereikt en op momenten zelfs overtroffen.

Voor de openingsrace in Melbourne wist het team zich niet te kwalificeren, maar sindsdien is het voortdurend in staat geweest om naaste concurrent Marussia partij te bieden op de baan.

Gevraagd naar of de doelen bereikt zijn is De la Rosa duidelijk: “Zonder twijfel. In Australië zaten we boven de 107 procentregel, terwijl we in Monaco en Valencia respectievelijk op 103.6 en 103.4 procent zaten van de snelste tijd. Ons realistische doel was om op 104 procent te blijven, dus zo gesproken hebben we dat doel een enkele keer overtroffen.”

“Voor ons moet het in de toekomst makkelijker zijn om ons te verbeteren dan bijvoorbeeld de topteams”, vervolgt de Spaanse routinier. “Wij komen immers van verder en zien dus meer ruimte voor verbetering. Met nog een heleboel races te gaan kunnen we onze doelen nu ook scherper stellen.”

De la Rosa denkt dat de bescheiden successen die ze nu beleven een extra motivatie kunnen zijn voor volgend jaar. “Als we het voor elkaar kunnen krijgen om binnen 103 procent te blijven tijdens de kwalificatie, zou dat fantastisch zijn. Zeker zonder KERS en een DRS-systeem dat lang niet zo effectief is als dat van de andere teams”, blikt de HRT-coureur vooruit. “Makkelijk wordt dat niet, aangezien we de laatste races weer iets verder weg zaten.”

“Het team is momenteel onderhevig aan flinke veranderingen en groei. Onze nieuwe fabriek in Spanje is daar een voorbeeld van. Natuurlijk is het niet makkelijk om met regelmaat als laatste te finishen, maar met de verbeteringen die we keer op keer zien, is het niet moeilijk om gemotiveerd te blijven. Wij geloven dat we absoluut nog sprongen voorwaarts kunnen maken”, besluit De la Rosa.