Simona de Silvestro ziet niet veel in het idee van Bernie Ecclestone om een raceklasse speciaal voor vrouwen in het leven te roepen. Dat vertelt de Zwitserse in een interview met Crash.net.

Ecclestone deed zijn voorstel voor het vrouwenkampioenschap, dat een springplank naar de Formule 1 moet vormen, eind maart. “Het is interessant”, vindt De Silvestro, “Maar ik denk niet dat het de juiste weg is. Pas als vrouwen een kans krijgen in de Formule 1 zelf krijgen, kunnen we laten zien dat we het kunnen.”

En dát vrouwen prima in de Formule 1 kunnen racen, staat volgens De Silvestro buiten kijf. “Ik heb nooit enig fysiek of mentaal verschil ervaren met mannelijke coureurs”, zegt ze. “Misschien moet je wat vaker de sportschool in, maar ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik niet net zo goed een Formule 1-auto of een IndyCar zou kunnen besturen als een man.”

Sauber

In die laatste raceklasse is De Silvestro sinds dit seizoen weer actief. In New Orleans reed de 26-jarige coureur naar de vierde plaats, maar dat is niet haar beste resultaat: in 2013 finishte ze al eens als tweede. Vorig jaar onderbrak ze haar carrière in Amerika voor een seizoen in training bij Sauber. Doel was een racezitje in 2015, maar het liep anders: wegens gedoe over geld zette het team De Silvestro in oktober op straat.

Toch heeft ze geen spijt van haar Formule 1-avontuur: “Het was een positieve ervaring. Ik heb een Formule 1-auto  gereden, en dat kunnen niet veel mensen zeggen. Het had leuk geweest als ik ook had mogen racen, want ik had de anderen goed bij kunnen houden. Maar ja, alles draait om de sponsoring.”

Daar ging het voor De Silvestro dus mis. Ze denkt dat het voor sponsors een voordeel is dat ze een vrouw is, maar dat is niet genoeg. “Het grootste probleem is dat je de sponsors niet kunt garanderen dat je daadwerkelijk rijdt. Teams willen eerst geld zien voor ze je laten rijden. Het kan alleen goed komen als beide partijen echt hun best doen.”

Of haar Formule 1-droom er nu op zit, durft De Silvestro niet te zeggen. “Je weet nooit wat er nog kan gebeuren”, stelt ze vast. “Nu heb ik mooie kans in de IndyCars. Het allerbelangrijkste voor mij is om te kunnen racen, want dat is waar ik van hou.”