Lewis Hamilton eindigde vandaag namens McLaren als derde, maar na de race ging het toch vooral om zijn teammaat Heikki Kovalainen. De Finse coureur crashte zwaar, maar is in orde. Dit bevestigt teambaas Ron Dennis.Kovalainen crashte in de 22ste ronde van de race zeer zwaar. De oorzaak: een exploderende velg linksvoor. Dat gebeurde bij het insturen van Bocht Negen, met als gevolg dat hij met ruim tweehonderd kilometer per uur rechtdoor ging en in de bandenstapels vast kwam te zitten.

Even werd er gevreesd voor ernstige verwondingen, maar na verschillende medische controles op het circuit bleek het mee te vallen. In het ziekenhuis werd hij verder onderzocht en gekeken of hij een hersenschudding heeft.

,,Ik ben blij dat ik kan meedelen dat Heikki in orde is”, meldt teambaas Dennis in het persbericht van McLaren, dat later dan normaal werd verstuurd. ,,Hij is uit voorzorg naar het hospitaal gebracht en blijft daar vannacht ter observatie.”

,,Vast staat wel al dat hij geen botten heeft gebroken en een CT-scan heeft uitgewezen dat hij geen hoofdletsel aan het ongeval heeft overgehouden. Het team is optimistisch gestemd dat Heikki de komende dagen volledig zal herstellen en in Turkije weer van de partij is.”

De precieze oorzaak, of misschien wel oorzaken, van Kovalainens crash zijn nog onduidelijk, volgens Dennis. ,,Uit onze data blijkt dat de band plotseling leegliep vlak voor het ongeval, maar het is nog niet te zeggen hoe dat heeft kunnen gebeuren. Behalve dan dat het waarschijnlijk het gevolg was van een kapotte velg.”

Hamilton was vorig seizoen op de Nürburgring betrokken bij een soortgelijk ongeval. Dat vond hij zelf ook. ,,Toen ik wat van de crash meekreeg via de televisieschermen op het circuit dacht ik meteen dat het erg leek op mijn crash van vorig jaar.”

Gelukkig voor Kovalainen, Dennis en McLaren lijkt alles met een sisser af te lopen. Dennis: ,,De impact was relatief zwaar, maar de veiligheidsmaatregelen die in de loop der jaren zijn doorgevoerd hebben hun nut bewezen. Ook wil ik graag de hulpdiensten bedanken voor hun kordate optreden.”

Van Kovalainen, die kort na de crash even bewusteloos was en dus geen contact met het team maakte via de radio, is nog geen reactie beschikbaar. Wel is bekend dat zijn lichaam tijdens de crash gedurende 100 milliseconden een kracht van 26G te verduren kreeg.

KVN