McLaren-teambaas Ron Dennis houdt vol dat gelijkheid tussen coureurs cruciaal is voor de Formule 1, ondanks de hoofdbrekens die dit beleid hem gedurende dit seizoen heeft bezorgd.Fernando Alonso en Lewis Hamilton krijgen gelijke kansen dit jaar. De rivaliteit tussen de twee heeft gezorgd voor de nodige spanningen, met als uitschieter het ‘pitstop-incident’ in Hongarije. Met nog drie races te gaan is het verschil tussen de McLaren-coureurs slechts twee punten in het voordeel van Hamilton.

Ondanks de problemen die de gelijke status van de twee coureurs dit jaar heeft opgeleverd, blijft Dennis ervan overtuigd dat het de enige juiste werkwijze is.

,,Het is iets dat ik altijd heb gehanteerd in raceteams waarin in heb gewerkt. Voor mij is het logisch dat je ernaar streeft om iedere coureur hetzelfde te behandelen. Dat betekent gelijke behandeling in alles”, aldus Dennis tegenover The Times.

,,Het is logisch dat je probeert de twee meest competitieve auto’s neer te zetten en dat je in staat bent om intern beschuldigingen van een coureur te weerleggen waarin hij het team verwijt dat ze niet eerlijk is. Ik denk dat eerlijkheid de sleutel is binnen de sport.”

Ron Dennis erkent dat de makkelijke optie zou zijn geweest om aan het begin van het seizoen een nummer één en een nummer twee aan te wijzen. Maar dit is volgens de Brit niet zaligmakend: ,,Het probleem daarmee is dat het hele team uit balans raakt, omdat de mensen die aan de auto’s werken gaan denken in termen van ‘A team’ en ‘B team’. Dat is niet een omgeving waarin het team sterker kan worden”, aldus de Brit.

Dennis stelt dat het probleem van ‘gelijke status’ waarschijnlijk niet zou bestaan als Hamilton en Alonso niet zulke gelijkwaardige coureurs waren. ,,Meestal is er geen probleem, omdat de ene coureur normaal gesproken beter is dan de andere.”

De McLaren-teambaas beseft maar al te goed dat hij met een luxeprobleem te maken heeft: ,,Het is toch bijna niet voor te stellen dat je in de situatie zit waarin ik me nu bevind? Dat je twee coureurs hebt die nagenoeg dezelfde werkethiek hebben en bijna dezelfde benadering hebben van hoe ze racen en hoe ze hun auto kunnen optimaliseren.”

Dat Dennis dan weleens tussen twee vuren komt te staan, neemt de Brit dan ook op de koop toe: ,,Het is onvermijdelijk dat ze naar elkaar gaan kijken en dan een visie hebben die ze richting mij uiten."

SH