McLaren was verbaasd te horen dat Lewis Hamilton een drive through-penalty moest inlossen vanwege zijn acties onder het aanremmen voor de eerste bocht. Ron Dennis plaatst vraagtekens bij de straf voor zijn coureur.Bij de start was Hamilton zeer slecht weg, waardoor hij achter Raikkonen moest aansluiten. Op weg naar de eerste bocht koos de Brit voor de binnenkant en besloot hij écht pas op het laatste moment te remmen.

Daardoor ging zijn McLaren wijd, moest Raikkonen uitwijkende actie ondernemen en werd het een bende. Dennis zegt Hamiltons manier van racen niet vreemd te vinden.

,,We hebben in het verleden genoeg gelijke momenten gezien bij de start en toen werden er geen straffen uitgedeeld. Nu dus ook niet, dachten we”, verklaart Dennis na afloop van de Grand Prix van Japan. ,,Coureurs missen soms hun rempunt en gaan soms wijd. Dat kan gebeuren.”

Tegen de tijd dat Hamilton zijn straf onderging, reed hij achteraan. Een tik van Felipe Massa zorgde voor kostbaar tijdverlies en eigenlijk was zijn race op dat moment – in de tweede ronde – al over. Uiteindelijk kwam hij als twaalfde over de meet.

Aangezien Massa nog als zevende finishte, liep de Braziliaan twee punten in wat betreft het WK. Hamiltons voorsprong slonk daardoor tot vijf punten. Dennis: ,,Wat de titelstrijd betreft had het veel slechter kunnen uitpakken. Al kunnen we er niet omheen dat dit een teleurstellend weekend was. Daarom zijn we vastbesloten terug te slaan.”

Klik [xlink www.youtube.com/watch?v=pSH-fyG9Nfs}hier{xlink] om alle actie tijdens de start nog eens te bekijken.

KVN