Hoewel Felipe Massa zich slechts tien seconden kampioen mocht noemen, heeft hij met zijn prestatie dit seizoen indruk gemaakt op grote baas Luca di Montezemolo. ,,Ik wil hem graag mijn complimenten overbrengen.” De Ferrari-president was niet van de partij in Interlagos, maar volgde de laatste Grand Prix van het seizoen thuis in Italië. Dit is een soort traditie voor hem geworden als de titelstrijd nog niet is beslist.

,,Ik ga al enige tijd mee in de Formule 1, maar zo’n spannend slot van het seizoen heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Di Montezemolo in een verklaring. ,,Ik heb altijd gezegd dat we tot de laatste bocht zouden blijven vechten.”

En dat is ook precies wat er gebeurde, al bedoelde de Italiaan het meer figuurlijk dan letterlijk. Schrale troost is het constructeurs-WK voor Ferrari. ,,De zestiende alweer. Een belangrijke mijlpaal, niet alleen omdat het harde werk van het team is beloond, maar omdat we opnieuw de sticker van wereldkampioen op onze auto’s mogen plakken.”

Het is niet alleen Ferrari’s zestiende wereldtitel, ook de achtste in tien seizoenen tijd. ,,Een ongeëvenaarde prestatie; dat geeft eens te meer aan over wat voor uitzonderlijk goede groep mensen we beschikken”, looft Di Montezemolo zijn team. ,,Daarnaast heeft ons team allerlei wijzigingen ondergaan de laatste twee seizoenen waardoor nieuwe talenten hun kans hebben gegrepen. Dat is voor een groot deel de verdienste van teambaas Stefano Domenicali.”

Di Montezemolo vervolgt: ,,In Felipe en Kimi (Raikkonen, red.) hebben we bovendien twee uitstekende coureurs die waardering verdienen voor hun werk. Felipe in het bijzonder. Toen hij de race finishte dacht ik dat hij kampioen was, maar een paar seconden later greep hij alsnog mis. Ik kan amper voorstellen hoe pijnlijk dat voor hem moet zijn geweest.”

,,Toch wil ik hem laten weten dat ik groot respect heb voor hem en zijn manier van rijden. Niet alleen omdat hij in eigen huis door een dominante race te rijden heeft bewezen een waardig kampioen te zijn, maar ook voor zijn respect en sportiviteit naast de baan. Voor mij is hij naast een groot man ook een kampioen.”

,,Tot slot wil ik Lewis Hamilton, de jongste wereldkampioen in de historie van de Formule 1, graag feliciteren met zijn wereldtitel. Hij heeft zich een zeer geduchte concurrent getoond en zijn kampioenschap is, hoe klein het verschil ook was, volkomen verdiend. Volgend seizoen rijdt hij met startnummer één, maar hij is gewaarschuwd: Ferrari zal er alles aan doen om dat terug te veroveren.”

AC/KVN