Volgens Williams-coureur Felipe Massa en Mercedes-kopstuk Niki Lauda legt Red Bull-nieuwkomer Daniel Ricciardo zijn teamgenoot Sebastian Vettel het vuur mede aan de schenen omdat hij precies op het juiste moment is overgestapt.

Massa, die zelf afgelopen winter van Ferrari naar Williams is overgestapt, denkt dat de timing van Ricciardo’s promotie van Toro Rosso naar Red Bull meespeelt bij zijn goede prestaties in verhouding tot Vettel. “Want je kunt het best van team veranderen op het moment dat de regels veranderen”, zegt Massa, doelend op de ingrijpende reglementswijzigingen van 2014, tegen de Braziliaanse pers.

Massa denkt dat ‘overstappen veel moeilijker geweest zou zijn voor Ricciardo als Vettel nog het soort auto had waar hij de laatste jaren aan gewend is geraakt’: “Maar los daarvan doet Ricciardo het ook gewoon heel goed en laat hij zien een groot talent te zijn.”

Voor Massa laten Vettels recente prestaties in duel met Ricciardo overigens onverlet dat de Duitser een geweldige coureur is: “Dit doet niks af aan hoe goed hij is en hetgeen hij de laatste jaren heeft bereikt. Het is gewoon een nieuwe situatie voor hem.”

“Vettel had het de laatste jaren, toen Mark Webber nog zijn teamgenoot was, makkelijk in de zin dat het hele team om hem heen gebouwd was, terwijl hij nu ineens onder druk staat. Die druk verandert alles, en Vettel zal dit nu te boven moeten komen.”

Lauda
Vettel zelf heeft toegegeven dat hij ‘worstelt’ met de nieuwe generatie Formule 1-bolides en dit is iets dat behalve Massa ook Mercedes-kopstuk – en drievoudig wereldkampioen – Niki Lauda constateert in gesprek met het Duitse RTL.

“Vettel is de laatste jaren verwend met geweldige auto’s en had zijn rijstijl perfect aangepast aan bolides die gebruik maakten van een geblazen diffusor of het effect daarvan nabootsten, maar is daardoor vergeten hoe je ‘normale’ auto’s moet besturen.”

“Terwijl Vettel zijn voordeel van toen is kwijtgeraakt, haalt Ricciardo het maximale uit de nieuwe Red Bull omdat hij niet beter weet en dit de enige Red Bull-bolide is die hij echt goed kent. Hij kan daardoor gewoon instappen en snel zijn”, verklaart Lauda zijn gedachtegang.

Vettel zelf zegt overigens hard te werken om zijn problemen te boven te komen, al weet hij dat dit niet makkelijk zal worden. “Maar aan jammeren hebben we niks en ik ben het rijden heus niet verleerd”, stelt hij verder op de site van Bild.