De tariefverhoging van de superlicentie, die begin dit seizoen inging, leidt tot onrust in de paddock. Vandaag liet Fernando Alonso weten dat de getergde coureurs zelfs dreigen met een staking in Silverstone als de FIA niet inbindt.De GPDA, de belangenclub van Formule 1-coureurs, is in een discussie verwikkeld met de FIA over de prijs van de superlicentie – het rijbewijs voor de Formule 1. De FIA heeft de prijs voor die licentie niet alleen fors opgeschroefd (van 1.500 naar 10.000 euro), maar ook het tarief dat elke coureur moet betalen per vorig jaar verdiend WK-punt (vorig jaar kostte elk punt 250 euro, nu 2.000).

Naar verluidt heeft de FIA tot de tariefsverhoging besloten om minder gekwalificeerde coureurs uit de Formule 1 te weren. De toppers uit de sport (Hamilton, Raikkonen of Alonso) moesten begin dit jaar echter meer dan 200.000 euro afdragen en daar worden de heren coureurs sowieso niet blij van.

GPDA-directeur Fernando Alonso kondigt zelfs een rijdersstaking aan als de FIA niet inbindt. Robert Kubica (zelf GPDA-lid) is het met hem eens: ,,Het is onzin om de ene coureur meer te laten betalen dan de ander, alleen omdat de een in een topteam rijdt en de ander niet.’’ Kubica zelf zou volgens het Duitse Auto Motor und Sport zelf ruim een tiende van zijn salaris moeten afdragen voor zijn superlicentie.

Tijdens de persconferentie die vandaag in Magny-Cours werd gehouden kreeg de Pool de steun van Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen en Felipe Massa (alledrie geen lid van de GPDA). Maar een staking? ,,Ik denk niet dat dat het juiste middel is om je zin te krijgen’’, vindt Raikkonen. ,,Er kan vast wel een compromis worden gesloten.’’ Hoe zo’n compromis eruit moet zien? Geen idee, erkent de Fin.

DP