Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft laten weten dat hij klaar is om de strijd met Max Mosley aan te gaan als die de toekomst van de sport inzet maakt in zijn pogingen om aan het roer van de FIA te blijven. Mosley heeft laten doorschemeren dat zijn vertrek de weg zou openen voor Ecclestone om de macht in de FIA naar zich toe te trekken. Ecclestone doet zijn uitspraak naar aanleiding van de brief die Mosley vorige week naar de bij de FIA aangesloten nationale automobielclubs heeft gestuurd, aan de vooravond van de buitengewone vergadering van 3 juni, de datum waarop over zijn toekomst als voorzitter wordt beslist.

In de brief stelt Mosley dat de toekomst van de Formule 1 gevaar loopt wanneer hij wordt weggestemd. Dan zou de controle over de sport in handen kunnen vallen van de commerciële rechthebbenden, onder leiding van Ecclestone.

,,Ik hoop niet dat dit een oorlogsverklaring van Max aan ons adres is,'' reageert Ecclestone tegenover Autosport op de aantijgingen. ,,Want als dat zo is, dan zullen we ons moeten gaan verdedigen.'' Ecclestone laat weten dat hij enigszins teneergeslagen is door Mosleys brief en kondigt aan dat er namens hem en zijn partners een brief aan de autoclubs zal worden gestuurd waarin zij hun visie op de situatie uiteenzetten.

Niettemin houdt de Formule 1-baas een slag om de arm: ,,Ik geloof niet dat Max met zijn brief de zaak op scherp wilde zetten'', zegt hij. ,,Ik wil geen oorlog met hem en ik hoop dat hij dat niet met mij wil. Ik vind het heel vervelend wat er allemaal over hem is geschreven, en ik begrijp dat hij daar niet blij mee is. Maar wij hebben geen enkele invloed op de FIA – en daar gaat de bijeenkomst van 3 juni ook niet over.''

,,Die bijeenkomst gaat over de vraag of de onthullingen over Mosleys privé-leven de FIA of de bij de FIA aangesloten autoclubs hebben beschadigd en of Max in het licht daarvan wel de juiste persoon is om de FIA te leiden. Daar wordt over gestemd, niet over de Concorde-overeenkomst.''

Mosleys timing is niet al te gelukkig. Dit weekend is hij voor het eerst sinds de onthullingen over zijn seksleven in News of the World verschenen aanwezig bij een Grand Prix. De vraag is of hij en Ecclestone in Monaco de discussie over de kwestie zullen aangaan.

DP