Bernie Ecclestone wil de regels van de Formule 1 ‘finetunen’ en de in zijn ogen onnodige regels uit het reglement schrappen om zo van de koningsklasse weer meer een rijderskampioenschap te maken.

“Ik vind dat we de regels moeten finetunen en enkele domme en onnodige regels die de laatste jaren zijn toegevoegd weer uit het reglement moeten schrappen”, vertelt Ecclestone aan Auto, Motor und Sport.

Ecclestone wil dit doen om alles in de eerste plaats ’te versimpelen’. Dat vindt hij het belangrijkst: “Want ik wil dat de Formule 1 weer een echt coureurskampioenschap wordt en niet een kampioenschap is dat wordt beslist door de engineers”, verklaart de Engelsman.

Een positieve ontwikkeling die in dat opzicht al heeft plaatsgevonden is dat de wedstrijdleiding sinds een paar weken minder stringent opereert en meer door de vingers ziet wat betreft gevechten en incidenten op de baan, hetgeen volgens Ecclestone een goede zaak is.

Werkgroep
Volgens recente berichten heeft de commerciële uitbater van de sport verder een speciale werkgroep in het leven geroepen om te kijken hoe de afnemende populariteit van de Formule 1 weer te vergroten is.

Deze groep bestaat uit Ferrari-kopstuk Luca di Montezemolo en Christian Horner, Toto Wolff en Vijay Mallya, de teambazen van respectievelijk Red Bull, Mercedes en Force India.

Dit viertal zou hulp van buitenaf gaan krijgen van voormalig Benetton- en Renault-teambaas Flavio Briatore, zo werd gesteld, maar dat klopt volgens Ecclestone niet: “We hebben de hulp van Flavio hier niet voor nodig”, zegt hij nu.

Geen staande herstarts
Wat Ecclestone verder nog verklapt aan Auto, Motor und Sport, is dat één eerder voorgesteld plan vermoedelijk al weer wordt afgeschoten. Het voorstel om per 2015 na een safety car-fase een staande herstart te houden, verdwijnt wat Ecclestone betreft van tafel.