In het snaarstrak georganiseerde Formule 1-wereldje is er af en toe ook wel eens plaats voor een verrassing: zo werd vorige week plotseling de terugkeer van de Grand Prix van Zuid-Korea aangekondigd. Bernie Ecclestone legt uit waarom die race weer op de kalender staat.

Het lijkt erop dat de reden voor de terugkeer van de race, die (onder voorbehoud) verscheen op de vorige week woensdag gepubliceerde kalender voor het seizoen 2015, een zakelijke is. “We hebben nu eenmaal een contract met de Koreanen”, vertelt Formule 1-baas Ecclestone. “Dit jaar stonden ze niet op de kalender, maar we hebben ze beloofd dat ze volgend jaar terug zouden keren. Als we ons daar niet aan houden, lopen we kans op een rechtszaak.”

Ecclestone en de zijnen schrapten de wedstrijd op het Zuid-Koreaanse Yeongam-circuit niet voor niets van de kalender van 2014. Het parcours was namelijk gelegen in een uitgestrekt niemandsland in de middle of nowhere, honderden kilometers van metropool Seoul. De bezoekersaantallen vielen zwaar tegen. Als de Formule 1 volgend jaar inderdaad Zuid-Korea weer aandoet, is dat mogelijk dan ook op een stratenparcours in de hoofdstad.

Qatar

Een nieuwe race in oliestaatje Qatar – waar het Losail-circuit elk jaar gastheer is van de Moto-GP – hoeven we voorlopig niet te verwachten, meldt de 84-jarige Ecclestone verder. Opnieuw om contractuele redenen: de rijke Brit heeft een speciale overeenkomst met Bahrein, die een race in Qatar in de weg zit. “Bahrein wilden zeker weten dat er niet nog een race in een Golfstaat zou komen. Dus dat heb ik beloofd”, zegt Ecclestone.

Voor de Grand Prix van Abu Dhabi, die in 2009 voor het eerst verreden werd, wilden de oliesjeiks wel een uitzondering maken. Ecclestone: “Ik heb de situatie toen aan de Bahreini’s uitgelegd, en gezegd dat ze het maar aan de bevolking moesten vragen.” Wat dus geen probleem was – anders dan in het geval van Qatar. “Ik heb opnieuw aan ze gevraagd of ze het erover eens konden worden”, aldus Ecclestone. “Maar dat is ze niet gelukt.”