Een nieuw idee uit de immer goed gevulde koker van Bernie Ecclestone: de Formule 1-baas stelt voor een apart kampioenschap voor vrouwen in te voeren, dat tijdens de raceweekends de Formule 1 kan ondersteunen.

De bedoeling van het voorstel is om het vrouwen makkelijker te maken door te dringen tot de koningsklasse, zegt Ecclestone. “Ik vind het wel een goed idee om ze een kans te geven te laten zien wat ze kunnen”, aldus de rijke Brit. “Om de één of andere reden stoten er maar geen vrouwen door, en dat is niet omdat we ze niet willen.”

“Integendeel, we zien maar al te graag vrouwen op de grid”, vervolgt Ecclestone. “Ze zouden voor veel aandacht en publiciteit zorgen, en waarschijnlijk een hoop sponsors aantrekken.” Een vrouwenkampioenschap zou een flinke duw in de juiste richting zijn, denkt hij. “We moeten toch ergens beginnen, dus ik heb het idee aan de teams voorgesteld.” De klasse zou op de zondagmorgen kunnen racen, vlak voor de Formule 1-wedstrijd, fantaseert Ecclestone. “Of misschien op zaterdag, zodat het kampioenschap echt zijn eigen dag krijgt.”

“Geen goed idee”

Momenteel maken twee vrouwen onderdeel uit van het Formule 1-coureursbestand – aan de zijlijn welteverstaan. Carmen Jorda werd onlangs door Lotus vastgelegd als ontwikkelingscoureur, terwijl Susie Wolff al een aantal jaar aan Williams verbonden is. De Britse, die vorig jaar twee keer in actie kwam tijdens de vrije training, liet aan The Times weten geen voorstander te zijn van Ecclestones plan: “Het is niet bepaald het beste idee.”

Of het vrouwenkampioenschap in de toekomst realiteit wordt is – zoals wel vaker met Ecclestones hersenspinsels – nog maar de vraag, maar het Formule 1-opperhoofd zelf ziet het helemaal zitten. “Het is op dit moment nog maar een idee, maar het zou geweldig zijn voor de Formule 1 en voor het hele Grand Prix-weekend.”