Bernie Ecclestone heeft een nieuwe deal gesloten met Pirelli. In principe blijft de Italiaanse firma daardoor tot en met 2019 de bandenleverancier van de Formule 1, al moet de FIA de deal nog wel goedkeuren.

Ecclestone voltooide zondag in het Russchische Sotjsi voor de camera’s van de BBC een handshake deal met Pirelli-topman Marco Tronchetti Provera. Een woordvoerder van Pirelli bevestigde daarna tegenover Autosport dat er ook een schriftelijke overeenkomst is getekend met Ecclestone, de commerciële uitbater van de Formule 1.

Het nieuwe akkoord zorgt ervoor dat Pirelli, dat al sinds 2011 de enige bandenleverancier in de Formule 1 is, dit nu tot en met 2019 blijft. Wel moet de verlenging van de samenwerking nog officieel geratificeerd worden door de FIA, maar de verwachting is dat dit een formaliteit is.

De FIA liet recentelijk immers weten voorstellen van zowel Pirelli als het rivaliserende Michelin op sportieve- en veiligheidsgronden goed te hebben gekeurd, waarbij de autosportbond aangaf dat de uiteindelijke beslissing verder aan Ecclestone was. Die heeft zijn keuze inmiddels dus gemaakt, waarmee het akkoord aan de FIA voorgelegd kan worden ter goedkeuring.

Dat Ecclestone voor Pirelli heeft gekozen voor de periode van 2017 tot en met 2019, is geen verrassing. Ecclestone heeft er immers geen geheim van gemaakt dat zijn voorkeur bij Pirelli lag en hij niks voelde voor een deal met Michelin.